Technisch Applicatie Beheer (TAB)

Technisch Applicatie Beheer zorgt ervoor dat de ontwikkelde applicaties optimaal operationeel komen en blijven. Ze overbruggen het gat tussen applicatie en technisch beheer. Zonder dit kan de organisatie nooit de vruchten plukken van de applicaties. Een toepasselijke lijfspreuk van TAB: Let’s make IT happen.

technisch-applicatie-beheer

Technisch Applicatie Beheer bestaat!

Wie kent het beheermodel van Maarten Looijen en Guus Delen hebben niet? Reeds decennia geleden bedacht, vormt dit model veelal nog steeds de basis voor het inrichten van beheerwerkzaamheden. Het model kent drie deelgebieden: functioneel, applicatie en technisch beheer. Onderscheid is nodig daar deze clusters van taken qua inhoud, verantwoordelijkheid, kennis en hulpmiddelen wezenlijk verschillen van elkaar. Geen Technisch Applicatie Beheer! Klopt, maar ondertussen hebben we wel geleerd dat dit taakgebied een cruciale rol heeft.

De 4 aandachtsgebieden van TAB

Het werkveld van het Technisch Applicatie Beheer omvat een viertal aandachtsgebieden. ‘Applicaties’ is hiervan de meest voor de hand liggende, met het ‘in de lucht brengen’ van nieuwe versies en zorgdragen voor de dagelijks operatie. Dit behelst een breed scala aan werkzaamheden van het beheren en leveren van omgevingen en het uitvoeren van in productie names tot het dagelijks monitoren van de werking en het acteren op voorkomen (fout)situaties.

Het tweede en derde aandachtsgebied zijn ‘Middleware’ en ‘Platformen’. De TAB-ers verzorgen de juiste werking hiervan zodat de applicaties en applicatieteams er gebruik van kunnen maken. Door de opkomst van het afnemen van infrastructuur uit de cloud ontstaat het vierde aandachtsgebied. Een applicatie draait niet zomaar in de cloud, daar moet je iets voor doen – Cloud Management. Samenstellen van de juiste en voldoende cloud services, die blijvend aansluiten bij de behoefte, verlangt dagelijkse attentie.

TAB alive and kicking

Is Technisch Applicatie Beheer een uitstervende tak van sport? Niets is minder waar. Buiten dat de waarde van deze schakel meer en meer erkent wordt, vinden er interessante en aanzienlijke ontwikkelingen plaats. Deze beperken zich niet tot een aanpassing van de dagelijks manier van werken. Het zijn innovaties die het werk van de TAB-er stevig op z’n kop zetten en z’n toegevoegde waarde nog meer verhogen.

  • Onder de noemer van “Automate the Hell out of IT” automatiseert de TAB steeds meer zijn werkzaamheden. Dit geldt zowel voor taken op het vlak van ‘change’, ‘run’ als ‘support’.
  • De opkomst van “Container Technologie en Container Platformen” betekent dat de TAB-er gaat bijdragen aan het leveren van deze platformen. Daarnaast verandert hierdoor de wijze waarop omgevingen geboden, applicaties gedistribueerd en applicaties beheerd worden, aanzienlijk.
  • Het Technisch Applicatie Beheer vormt zich om tot Site Reliability Engineering. In plaats van verstopt te zijn in de beheerorganisatie gaat TAB meer deelnemen aan de applicatieteams. Daarbij verzorgen ze de kennis over en het optimaal gebruik van de generieke voorzieningen die de organisatie biedt.

TAB(-er) 2.0

Deze ontwikkelingen hebben een aantal zaken gemeen. Zo betekent, het automatiseren van je werkzaamheden en het software defined maken van de beheerde objecten, dat je meer conceptueel moet gaan denken en handelen. Daarnaast verschuift het werk ook van zelf uitvoeren naar het zo maken dat anderen (applicatieteams) het kunnen afroepen. Hiervoor ontwikkelt de TAB-er de nodige geautomatiseerde hulpmiddelen. De ontwikkelingen brengt de TAB-er dichter bij de applicatieteam. Dat maakt dat de TAB-er communicatief vaardig en servicegericht moet zijn. Noem het TAB(-er) 2.0. De moderne TAB-er voert continu vernieuwing door zonder de continuïteit uit het oog te verliezen.

Verschillende manieren hoe we samenwerken

01. Resourcing

  • Tijdelijke inzet, blijvende impact. Een SRE engineer van HCS Company vergeet je niet snel. Zeer ervaren. Super gemotiveerd. Vakidioot. Tikkeltje bijzonder. Hij brengt je een stap verder.

02. Consulting

De ervaring spat er vanaf! Wij zijn allround: Been there, done that. Gebruik onze kennis bij specifieke, afgebakende onderwerpen en voorkom dat je het wiel zelf gaat uitvinden. 

03. Co-sourcing

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Samen één team, één doel. Flexibel op- en afschalen. Bijsturen waar nodig. Altijd nodig. Samenwerken op basis gelijkwaardigheid.