08 May 2019

“Open source is the vehicle of innovation. Everywhere.”

Klaas-Pieter Majoor
Automation Events

Red Hat Summit

Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat we het Red Hat Summit San Francisco bezochten. Weet jij nog wat er toen verteld werd? We hebben het er nog even bij gepakt ( dag1dag 2 dag 3): leuk om terug te lezen. Zeker met de kennis van nu interessant.

Want: Was de presentatie met “strategic partner” IBM op dag 1 niet al een vette knipoog naar de grootste overname in de geschiedenis van de IT? En heeft T-Systems ook echt agility in de auto-industrie gebracht, zoals ze toen aankondigden? Wij denken van wel, maar oordeel zelf.

Live vanuit Boston nemen wij (ondergetekende en collega’s Wander, Jan, Kees en Marko) je graag mee in onze bevindingen, de inhoud van de keynotes en interessante updates. Uiteraard zijn de keynotes terug te kijken op youtube, maar de korte samenvatting vind je in dit verslag. Scheelt tijd 😉 En mocht je vragen of opmerkingen hebben: schroom niet om contact met ons op te nemen!

Nothing expands possibilities like collaboration

CEO en President van Red Hat Jim Whitehurst opent het Summit met een analogie uit de geschiedenis: Open Source en collaboration zijn tijdloos. Samenwerken is de enige manier om duurzaam te veranderen. Eerlijk gezegd slaat deze niet lekker aan in de zaal. Het lijkt wel of de presentaties teveel ingestudeerd zijn. Historisch besef is leuk, maar Whitehurst moet nog wel even opwarmen.

Gelukkig komt al snel Ginni Rometty het podium op. Heerlijk, charisma on the stage! Ginni is CEO van IBM en binnenkort trotse eigenaar van Red Hat voor een schamele 34 miljard dollar. Zij stelt dat het de cultuur van Red Hat is die dit bedrag rechtvaardigt. Best veel geld voor een bedrijf zonder intellectueel eigendom. Niet onbelangrijk: Rometty onderstreept dat Red Hat een onafhankelijke unit blijft binnen IBM.

Cultuur

Cultuur is het argument voor Rometty om Red Hat te kopen. Ze spreekt de wens uit dat de cultuur van Red Hat een vuurtje aanwakkert bij IBM. Ook geeft ze aan dat ze vanuit IBM gaat zorgen voor adoptie van de Red Hat cloud producten bij hun klanten. Dat is nogal een belofte! Volgens Rometty worden Red Hat en IBM dé wereld standaard voor innovatie. Ze gaan een fantastische toekomst tegemoet. Blokchain concepten, wereldwijde adoptie van Open Source en innovatie. Rometty sluit af met een bericht voor het publiek: ”I’m not buying them [Red Hat] to destroy them” hahaha I’m looking for Win-win-win: clients, people, technology.

De sessie vervolgt met een aantal klantcases, onder andere van Delta Airlines: “Red Hat helpt achter de schermen, IBM helpt vóór de schermen”. Head of Global Services John Alessio vervolgt met drie klantcases over de Red Hat Innovation Labs: ExxonMobil over Data en analytics en Lockheed Martin met Michael Cawood die vertelt over embedded software delivery. De Deutsche Bank heeft inmiddels 25.000 containers in productie. Volkswagen AG, DSB Bank adresseren. De belangrijkste boodschap? Cultuur, cultuur, cultuur.

Grote namen

Indrukwekkend is dat de CEO’s van de grootste IT bedrijven ter wereld aanwezig zijn bij het Red Hat Summit. Dit zegt iets over de kwaliteit van Red Hat als bedrijf. Met enige trots introduceert Jim Whitehurst Satya Nadella, CEO van Microsoft.

Nadella geeft aan dat de IT-industrie exponentieel groeit en groter wordt dan ooit, nu en in de toekomst. Kunstmatige intelligentie, neutrale netwerken, de hololens en augmented reality. Na een korte introductie kondigen Whitehurst en Nadella Azure Red Hat OpenShift aan: een gezamenlijk gemanagede Enterprise Kubernetes oplossing. Hybride Cloud gestart vanuit Azure, gebaseerd op Kubernetes. Veelbelovend!

Vervolgens komt voormalig IBM-er Dr. Stefani Chiras samen met haar collega aan bod. Tegenwoordig is zij vice president en general manager van de Red Hat Enterprise Linux Business Unit bij Red Hat. Samen met haar team heeft zij RHEL8 beschikbaar gemaakt en dat moet gevierd worden. Onder genot van champagne en veel bombarie wordt deze mijlpaal gevierd met het publiek.

Afsluiting van de dag

We sluiten de eerste dag af met een unheimlich gevoel. Op het gebied van Automation, Containerisation en transformation (continuïteit in vernieuwing) is de richting van Red Hat, straks IBM, wat ons betreft de juiste. De visie van Red Hat op Hybrid Cloud en Open Source voorkomt lock-in en leeft van innovatie. Hoewel de concurrentie op het vlak van IaaS en Kubernetes-as-a-service van Amazon en Google hevig is voor Red Hat, is het onderscheidend vermogen wat ons betreft ruimschoots aanwezig. Open is de sleutel tot snelle innovatie. Anderzijds moet Whitehurst wel werken aan charismatisch leiderschap!

Ander nieuws

Het nieuwe logo van Red Hat is ontworpen in nauwe samenwerking met de community, gebaseerd op the open decision framework. Leuk! Want op basis van dit soort uitgangspunten doen we vanuit HCS Company al onze samenwerkingen.

Red Hat een nieuw logo, HCS een nieuwe website…toeval?! Je zou er bijna wat gaan gaan denken.

Conclusie van onze eerste dag?

Red Hat heeft een uitstekende roadmap hybrid cloud. Open Source, OpenShift en Kubernetes zijn ”here to stay”. De aandacht voor de culturele kant van Open Source is veelbelovend op basis van community drive transformation en the open organization. Voor ons betekent dit dat we met onze specialisatie op het gebied van Automation en Containerisation goed zitten. Het afgelopen jaar hebben we veel organisaties kunnen helpen op dit gebied en er zullen ongetwijfeld nog vele volgen.

De missing link is nu nog Integration en Application Migration. Wij kijken uit naar de sessie van Bur Sutter morgen, waarin ongetwijfeld het “zien is geloven” aspect terug gaat komen. Mocht je in de tussentijd meer wllen lezen dan kun je natuurljk altijd een van onze andere blogs lezen.

Tot morgen!