01 March 2019

Red Hat Summit 2019 - Dag 2

Klaas-Pieter Majoor
Automation Events

Alweer dag 2 van het Red Hat Summit!

Waar het gisteren vooral ging over het “wat”, gaat het vandaag over de vraag “hoe!?”. We nemen jullie zo goed en kwaad als het kan mee door de tweede dag, die start met een Key note van Jim Whitehurst.

Als open source organisatie weet Red Hat als geen ander hoe open source werkt: Communities hebben geen “roadmap”, ze vereisen initiatief, het is een “active participation sport”.  De Open Source manier van werken is “Bottom-up” problem solving waarbij het plannen voor succes niet per definitie effectief meer is.

De traditionele benadering werkt vandaag de dag niet meer. We starten met het maken van plannen waarin we onze doelen vastleggen, bedenken met een team een structuur om te komen waar we willen zijn en tegen de tijd dat we goed onderweg zijn worden we ingehaald door een Uber achtige ontwikkeling. De complexiteit neemt toe naarmate onze reis langer duurt! Tegen de tijd dat we op onze bestemming zijn is het plan al achterhaald.

Whitehurst komt met de drieluik Configure, Enable en Engage:

Configureer je organisatie en bereid haar voor op constant veranderen: je weet niet wat er komt maar wel dát er iets gaat komen; vast iets anders dan je nu had kunnen bedenken. Wees daar op voorbereid door Agile en DevOps invloeden te gebruiken.

“Enablement” gaat om de mogelijkheid om mensen in staat te stellen zelfstandig te kunnen werken en taken volledig te automatiseren. Hoe zorg je er voor dat zowel mens als machine in hun context de juiste informatie krijgt die ze nodig hebben om beslissingen real-time te kunnen nemen? Welke werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd?

Engage gaat over het werken vanuit een intrinsieke drijfveer en betrokkenheid die bijdraagt aan het hogere doel van de organisatie. Zonder plan, maar wel met een duidelijke richting en missie bind je de juiste mensen aan de organisatie. Net als in communities: intrinsiek gedreven en bottom-up.

Met een aantal klantcases (uiteraard OpenShift gebruikers) illustreert Whitehurst deze werkwijze: T-Systems (Adel Al Saleh), BBVA (Jose Maria Ruesta) , Imigratiedienst Argentinie DNM (Osmar Alza) , IAG (David Abrahams), UPS (Nick Costides) en Lufthansa (Tobias Mohr). Een aantal opvallende zaken:

  • T-Systems helpt autofabrikanten om oplossingen sneller in de auto’s te krijgen (binnen een maand).
  • BBVA is een bank met 73 miljoen klanten; heeft drie simpele doelen gesteld met een uitdagende reis om daar te komen:
    1. Transactiekosten met 1/3 reduceren
    2. Productiviteit van ontwikkelaars 5x hoger
    3. Oplossingen 3x sneller opleveren bij klanten
      (Met behoud van betrouwbaarheid van de IT systemen)
      Vandaag de dag gaat 50% van de Spaanse transacties door deze omgeving (95% van de klantverzoeken, 3000 per seconde, 70 miljoen transacties per dag).
  • DMN is de immigratiedienst van Argentinie en behandelt 80 miljoen in- en uitgaande migraties. Waar een analist voorheen soms dagen bezig was met één casus, worden besluiten tegenwoordig volledig geautomatiseerd genomen door middel van het regelbeheersysteem.
  • IAG is een verzekeraar die moet voldoen aan strikte regulering en tegelijkertijd tegemoet moet komen aan de wens van klanten om steeds flexibelere dienstverlening. Door de een “single source of truth” te introduceren op basis van Kafka, Postgress, OpenShift hebben ze een schaalbare en snel aanpasbare omgeving ingericht waarmee ze competetief én compliant zijn in de markt.
  • Lufthansa hanteert het principe dat een idee tot oplossing in 0 tot 100 dagen gerealiseerd moet kunnen worden. Ze ontwikkelden een open platform “Aviator” dat (open source) beschikbaar is voor de luchtvaartindustrie om te gebruiken voor hun fleet-management. Vanaf dag 5 hebben ze code geschreven en op de 30e dag zaten ze met de eindklant te kijken naar het product dat ze aan het bouwen waren.
  • UPS heeft haar smart logistics netwerk gebaseerd op OpenShift waarmee 32 data bronnen ontsloten worden. Op piekmomenten werden dit jaar 763 miljoen pakketten bezorgd, wat resulteerde in miljarden events die beschikbaar gemaakt werden in een mobile omgeving. Dit alles in een periode van één tot twee weken waarbij de compute capaciteit met gemak op- en afgeschaald werd in de cloud omgeving.

Erica Kochi van Unicef innovation heeft met het School Mapping project een prachtig open source project uitgevoerd wat ook na de start zonder exponentiele toename van kosten, in 198 landen wereldwijd uitgerold kan worden. Door gebruik te maken van verschillende databronnen kan Unicef snel reageren op calamiteiten door middel van een grafisch overzicht van scholen in een risicogebied. Dit alles is in een agile, prototyping omgeving gerealiseerd en beschikbaar vanuit een community gedachte voor verbetering. Meedoen? Klik hier: https://github.com/unicef

Voor een van onze eigen projecten hebben we goed gekeken naar de Red Hat Decision Manager 7 en aanverwante software producten, daarin viel het op dat Red Hat goede stappen maakt. Het is inmiddels mogelijk om de DMN standaard (zoals gedefinieerd door de OMG) via tools als die van Trisotech te maken en in te lezen in een executeerbaar model, dat vervolgens schaalbaar is en via REST calls benaderd kan worden. Krachtige engine met mooie vooruitzichten, een exemplaar van het DMN Cookbook meegenomen voor verdere verdieping.

Op de software ExPo even langs onze vrienden van Entando gegaan die beloofd hebben dat Entando straks ook voor Optaplanner en voor Red Hat Decision Manager beschikbaar komt. We zullen het zien!

De middag staat in het teken van “Open Source Stories”, waarin een aantal inspirerende verhalen uit de wereld van Open Source verteld worden. Zo heeft Saron Yitbarek van CodeNewbie een goed verhaal over coding & feelings en is er een prachtige demo van Sara Chipps en een van de kids die programmeren met Jewelbots.

Als afsluiter van de dag lanceert Red Hat een film over Citizen Science, The Science of Collective Discovery, een fraaie weergave van de mogelijkheden die Citizen Science met zich meebrengt (zie ook www.scistarter.com).

Al met al een mooie tweede dag met nog veel meer inhoudelijke sessies dan we hier konden beschrijven. Graag tot morgen!