01 May 2019

Red Hat Summit 2019 - Dag 3

Klaas-Pieter Majoor
Automation Events
"I hope you’re having fun watching the future of computing unfold right in front of you eyes."
Paul Cormier

De belangrijkste take-away van deze sessie is de belofte van open hybrid cloud. Gebruik de enorme rekenkracht van cloud, maar zowel data als code blijft van jou, onafhankelijk van cloud provider die je kiest. Zeker in geval van machine learning en AI een belangrijke driver. Het switchen van cloud provider in een distribueerde omgeving is net zo gemakkelijk als -bijvoorbeeld-  consumenten tegenwoordig kunnen switchen van energieleverancier. Real-time en zonder dat het licht uitvalt.

Met een indrukwekkende demo komt alles bij elkaar (zie onder!). De dame en heren van Red Hat laten zien dat code en data onafhankelijk van de onderliggende cloud providers gebruikt kan worden. Met behulp van RHOAR (Red Hat Open Application Runtimes) wordt code gegenereerd die via drag-drop in Eclipse Che wordt geplaatst. Met een druk op de knop wordt deze code gebouwd, gepackaged uitgevoerd op OpenShift.

Dit wordt in dezelfde OpenShift omgeving uitgevoerd die in de eerste dag op Amazon, Azure en on-premise gebouwd is. Serverless en function as a service wordt gedemonstreerd met Apache openWhisk en met Tensorflow wordt het gedistribueerde systeem gebruikt voor machine Learning en object detection. Door middel data grid wordt de data gedistribueerd over verschillende clouds. Alles bij elkaar demonstreert Red Hat “Building cloud native applications the cloud native way” op een indrukwekkende manier: het publiek mag via de website redhatkeynote.commee doen en zo de kracht van open source ervaren.

"Data and code: take it with you wherever you go."

Chris Wright, VP CTO van Red Hat gaat in op Innovatie in een Enterprise omgeving vanuit het perspectief van technologie. Hoe pas je je organisatie aan op verandering zonder dat je je lopende business in gevaar brengt? Open Source is de innovatie motor van de wereld op dit moment. Alleen al op GitHub staan momenteel 80 miljoen (open) code repositories. Uiteraard zitten daar dubbele repos bij, maar er is geen organisatie die in z’n eentje op kan tegen de innovatieve kracht van de community.

Wright gaat in op de Red Hat strategie “business value as code” via de pijlers UX, Operations experience en Developer experience.

UX omdat de klantervaring centraal staat; het aantrekken en behouden van klanten lukt alleen als je jouw diensten op een gemakkelijke en overzichtelijke manier kunt aanbieden met precies de juiste informatie op het juiste moment. Met de opkomst van gedistribueerde omgevingen zijn de mogelijkheden ongekend, maar de complexiteit neemt toe. Naast het automatiseren van vrijwel alle werkzaamheden zijn ook onderwerpen als compliancy en regulering, security en governance van je gedistribueerde omgeving van belang! Vanuit developer perspectief wordt de maximale focus gelegd op business logica. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van ontwikkelingen uit de Open Source communities zoals Apache OpenWhiskIstioTensorflow.

Microservices, CI/CD, een cloud native IDE, ongelimiteerde data-analyse en herbruikbare API’s maken het mogelijk op razendsnel business waarde te leveren in de vorm van effectieve software. Wanneer we de rekenkracht van CPU’s en GPU’s vergelijken, de opslagcapaciteit van HDD/SS en M.2 met NVMe vergelijken dan is de conclusie dat Machine learning en AI hiermee veel sneller kan dan voorheen en er dus ongekende nieuwe mogelijkheden ontstaan…!