01 May 2019

Red Hat Summit 2019 - Dag 1

Klaas-Pieter Majoor
Automation Events

Van 8 tot 11 mei wordt het jaarlijks terugkerende Red Hat Summit georganiseerd, dit jaar in San Francisco. Uiteraard is HCS Company als Red Hat Partner aanwezig om kennis op te doen en verslag uit te brengen!

Dag 1 start met een keynote van Jim Whitehurst (CEO Red Hat): The Future is Open / Ideas worth exploring. Dit is het 14e summit, met 7.000 bezoekers, 36 key note speakers en 325 breakout sessions. Leuk detail is dat de planning van de sessies en hun bezoekers deze dagen gerealiseerd zijn met behulp van de Red Hat Decision manager en Optaplanner. Op basis van de voorkeuren van deelnemer, beschikbaarheid en de ruimtes in het Moscone Center wordt er real-time een juiste indeling gemaakt.

Na de opening start Jim Whitehurst met het uitreiken van de Red Hat Certified Professional of the year award. Deze award wordt uitgereikt aan Neha Sandhu, die met haar ervaringen op het gebied van Red Hat producten een Innovation lab heeft gecreëerd waar collega’s kunnen experimenteren met innovatie, ideeën, producten van Red Hat, in een non-critical IT omgeving.

Wat opvalt is dat Jim Whitehurst niet zoals als zijn peers uit de industrie (EllissonBenioff) opkomt en zich presenteert als sterk dominate leider. Misschien vraagt een open (source) organisatie om een ander soort leiderschap?

Paul Cormier opent: “Open Source and Linux based computing is now the industry norm….”

In de hardware industrie is er veel veranderd. Doordat UNIX systemen vroeger nauw gekoppeld WAREN aan hardware vendoren (bijv. Sun, IBM, …), limiteerde dit de bewegingsvrijheid van gebruikers en beperkte het de innovatie. Nadat Intel met een platform kwam dat onafhankelijk was van het OS, konden klanten soft-en hardware onafhankelijk van elkaar kiezen en voor innovatie gaan. Innovatie rondom het Linux platform explodeerde vervolgens. Ineens kwamen verschillende tools als separate databases, integratie- en middleware producten met op een gegeven moment meer dan 300 distributies van Linux in de markt. Uiteindelijk is Red Hat Linux de industry standaard geworden voor Enterprise Linux.

Tegenwoordig ziet Red Hat een vergelijkbare ontwikkeling in de Public cloud: de Public cloud providers bieden allemaal ongekende mogelijkheden die qua impact enigszins vergelijkbaar zijn aan de impact de Unix & hardware providers van vroeger. Vergelijkbaar aan Linux toen, biedt het OpenShift product van tegenwoordig de abstractielaag tussen die verschillende cloud providers waarmee een lock-in wordt voorkomen, niet alleen de innovatie van één partij, maar gebruik maken van de innovatie van alle cloud providers.

De komende dagen wordt een verhaal verteld aan de hand van presentaties en demo’s, waarin Hybrid Cloud centraal staat: onafhankelijk gebruik maken van de verschillende soorten en maten infrastructuur. Het flexibel verdelen van workloads over infrastructuur naar keuze, of het nu on-premise is, private of public. Ongeacht het merk public cloud (Azure, AWS, Amazon, Google) en zonder lock-in van de onderliggende cloud provider. Net als 20 jaar geleden Linux het OS was voor hardware naar keuze, biedt Red Hat nu met OpenShIft het cloud-platform dat draait op cloud naar keuze.

Om dit te demonstreren staat er een grote “on premise” cloud op het podium, die tijdens het het summit gebruikt gaat worden om demonstraties te geven, in combinatie met verschillende “public” clouds Amazon AWS en Microsoft Azure.

De eerste demo gaat over Red Hat Open Stack, waarin Burr Sutter (Director of Developer Experience Red Hat) en Jay Ferrandini een private en public cloud deployment laten zien

Hierna vertelt Dieter Fauser van  Amadeus over hun IT ervaringen met Red Hat. Amadeus is IT provider in de service industry (airlines, hotels, etc.) en telt 1.s miljard passagiers, 568K bookings per jaar die zorgen voor 95% van de (onderhouds)vkosten. In de demo laat Dieter zien dat een private cloud gebouwd kan worden met de hardware die a op het podium staat.

In de demo laat Red Hat de Infrastructuur van OpenShift, ook voor windows virtual machines zien: AMQ wordt als een brokerless messagebus ingezet waarbij de workloades kunnen “bursten” naar andere cloud platformen. Door OpenShift als abstractielaag in te zetten, is er geen specifieke afhankelijkheid meer van specifieke clouds.  Men pakt een windows virtual machine en migreert deze met “Legacy Virtualization” naar een cloud native, container based omgeving, waarna VM’s gemanaged worden als containers net als in Kubernetes Containers Tech preview.

Hierna is partner IBM aan de beurt met een presentatie waarin een strategische samenwerking wordt aangekondigd  tussen Red Hat en IBM: IBM heeft haar hele softwareportfolio naar containers verplaatst waarmee Artificial Intelligence en Blockchain oplossingen ook op de Red Hat Stack kunnen landen:

Hiermee zijn ook servies als AI en Watson beschikbaar op het Red Hat fundament:

Eerder al op KubeCon, introduceerde Red Hat het Operator Framework waarmee Kubernetes Applicaties gepackaged, deployed en gemonitord kunnen worden. Organisaties als Blackduck, Couchbase, Dynatrace hebben hun Security Monitoring oplossingen hier al op aangepast en dit stelt ISV’s in staat om services flexibel, onderhoudbaar als public cloud services op te leveren, ongeacht waar OpenShift draait.

Last but not least introduceert Red Hat een nauwe samenwerking met Microsoft, waarin ze een gezamenlijke managed service / openshift service  lanceren. De Deutsche bank wordt daarin als voorbeeld klant genoemd met een mooie promo-film.

Morgen gaan we kijken of de on premise cloud er nog steeds staat en of er ook middleware oplossingen op gerealiseerd kunnen worden.

Graag tot morgen!