Wil je meer weten over het Ansible Automation Platform en Infrastructuur/Configuration as Code? Dan is dit je kans! Op dinsdagavond 23 april 2024 organiseren HCS company en AT Computing een Meetup over Automation op het kantoor van AT Computing in Nieuwegein.

Wat gaan we bespreken?

Het Ansible Automation Platform is de extra laag bovenop Ansible die complexe IT-infrastructuren inzichtelijk en beheersbaar maakt – met een krachtige grafische user-interface. Configuration as Code (CaC) gaat over het beheren van de instellingen en parameters die een applicatie of systeemcomponent nodig heeft om correct te functioneren. Infra as Code kan bijvoorbeeld een server opzetten, er een database op installeren en netwerkinstellingen configureren. Een CaC-script daarentegen, specificeert de naam van de database, de tabellen die deze moet bevatten en de netwerkpoorten waarnaar deze moet luisteren.

Programma

17:30 – Welkom

18:00 – Diner

18:30 – Ansible Automation Platform, door Ton Kersten

Red Hat Ansible Automation Platform, kortweg AAP, is één van de meest gebruikte automatiseringsplatforms. Hoewel het veel gebruikt wordt, hebben veel mensen nog steeds geen idee wat het is en wat het doet. In deze presentatie zal Ton laten zien wat AAP is, waar het vandaan komt en wat het doet. Tot slot zal Ton een demo geven.

Ton Kersten is een Linux consultant en trainer bij AT Computing in Nederland, sinds 2001, waar hij klanten helpt met allerlei Linux uitdagingen. Hij probeert hen ook de Linux en Ansible levenswijze bij te brengen. Ton is verslaafd aan UNIX sinds 1986 en aan Linux sinds 1992. Hij begon Ansible te gebruiken in juni 2012 (zelfs voordat het bedrijf Ansible werd opgericht) en heeft bijgedragen aan de Ansible code.

19:00 – Abstractiekunde: Trends op gebied van Infrastructuur & Config as Code, door Marcel Kornegoor

Een beetje uitvinder bedenkt een nieuw stuk gereedschap of een nieuwe technologie om een bestaand probleem op te lossen. Of op z’n minst het dagelijks leven een klein beetje minder onaangenaam te maken. Tijdens Config Management Camp 2024 viel op dat allerlei nieuw gereedschap op gebied van Config as Code en Infrastructure as Code gelanceerd wordt dat zichzelf het predicaat “developer focussed” geeft. Het streven van deze nieuwe lichting tools is het abstraheren van IT infrastructuur en bijbehorende configuratie, waarmee het leven van de gemiddelde software ontwikkelaar weer draaglijk zou moeten worden. Mgmt, Pulumi, Crossplane, Winglang en Pkl begeven zich allemaal in dit speelveld. Voor rasechte IT nerds is meer nieuwe tools natuurlijk altijd meer beter, maar de crux of the matter of the point is: lossen deze nieuwe tools daadwerkelijk een probleem op? Welk probleem hebben we eigenlijk? Tijdens deze presentatie zet Marcel problemen, concepten, tools en beloofde oplossingen keurig op een rijtje. Heel misschien valt er zelfs ook nog een conclusie te bespeuren.

Marcel Kornegoor heeft in 2008 zijn Master of Arts diploma in Geluids- en Muziektechnologie behaald en is het grootste deel van zijn leven een (enorme) nerd geweest, maar zal dit waarschijnlijk ontkennen als hij ermee geconfronteerd wordt. Tegenwoordig werkt hij als directeur opleidingen bij het Nederlandse open source en Linux specialist AT Computing. Als technologieverslaafde voor ongeveer 20 jaar, verzorgt Marcel trainingen, lezingen en schrijft hij over cloud technologie, DevOps, en andere IT- en open source gerelateerde onderwerpen die hem bezighouden. Meest recentelijk begon hij de wereld van yak shaving te verkennen.

19:30 – Pauze

19:45 – AAP, Configuration as code en team enablement, door Wilco Folkers

Het automation platform wordt in bijna elke grote organisatie toegepast, maar hoe zorg je ervoor dat je nieuwe teams snel kunt aansluiten op AAP en dat zij per direct hun eigen configuratie kunnen managen? We gaan op reis door automation. Op de favoriete manier van een IT’er, met de voeten op het bureau.

Wilko Folkers is en gedreven DevOps engineer bij HCS Company die graag levert wat hij belooft. Door innovatie en mee te denken over de toekomst van de ontwikkelingen probeer hij samen met de organisatie voorbereid te zijn op de toekomst, zodat bij de implementatie geen tijd verloren gaat in de overdracht naar de development teams.

20:15 – Einde & Drinks

Locatie en bereikbaarheid

AT Computing
Iepenhoeve 9A
3438 MR Nieuwegein
Het kantoor van AT Computing is goed bereikbaar met de auto. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid aanwezig. Mocht je met ov komen kan je vanaf Station Utrecht Centraal bus 74 en 77 pakken of tram 20/21. Vervolgens moet je nog enkele minuten lopen.
// Meetup Automation
Meld je nu aan!

"*" indicates required fields

Name*
Noteer hier eventuele dieetwensen en allergieën waar wij rekening mee moeten houden.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.