Zoek je een uitdaging? Word een Red Hat Certified Architect (RHCA) binnen een jaar
Houd je wel van een uitdaging? Wil je jouw (Red Hat) kennis testen? Vind je het leuk om met titels te strooien en je muur met certificaten te vullen? Draag je het liefste alleen rode kleren, bij voorkeur met een hoed in rood? Als je op deze vragen volmondig “JA” antwoord, dan is het halen van de titel “Red Hat Certified Architect (RHCA)” zeker een van je opties. Lees over mijn reis naar dit doel in deze blog.
Uitdaging aangenomen
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om het te doen. Zet jezelf duidelijke doelen. En geloof mij, zet ze scherp. Want het klinkt cliché, maar van uitstel komt echt afstel. Mijn motto: “Do or do not. There is no try.”
Wat ook zeker net zo belangrijk is: zorg voor een goede voorbereiding. De examens die je gaat doen, zijn praktijkgericht. Je zult taken moeten volbrengen. In tegenstelling tot theorie-examens waar er multiple-choice vragen zijn, is er weinig ruimte tot gokken. Het klinkt verleidelijk dat je documentatie krijgt tijdens het examen. Maar als je alles moet opzoeken, is je tijd snel op. Tel daar ook nog een stressfactor bij, en het feit dat je toch altijd tegen iets onverwachts aanloopt, dan kun je gewoon niet zonder goede voorbereiding.
Kies je voor ‘Infrastructure’ of ‘Enterprise Applications’
Het eerste wat je natuurlijk ziet als je de term “Red Hat Certified Architect” opzoekt op de site van Red Hat is dat er geen RHCA examen is waarmee je de titel in een keer krijgt. De titel is een gevolg van het halen van vijf specialisaties bovenop een basis niveau. Bovendien heb je de keuze uit twee richtingen. Ga je voor RHCA in “Infrastructure” of voor “Enterprise Applications”? Ik raad je aan om dicht bij je kennisgebied te blijven. In mijn geval met ruim 15 jaar Java ervaring (Oracle Certified Master) en 10 jaar Red Hat Middleware ervaring, koos ik natuurlijk voor ‘Enterprise Applications’. Maar ben jij sterker in Linux of Ansible dan raad ik je zeker aan om ‘Infrastructure’ te kiezen!
Het vereiste basisniveau
Zoals al gezegd, dien je een basisniveau te hebben. Dit weerhoudt je niet om de specialisaties te halen, maar het is wel logisch om het basisniveau eerst te halen. De kennis van dit niveau gaat namelijk terugkomen in de examens van de specialisaties. Daar wordt je geacht die kennis te bezitten en heb je geen documentatie meer over deze kennis. Als je de volgorde omdraait, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk.
Nu is het basis niveau voor beide richtingen verschillend. Kies je voor ‘Infrastructure’, dan dien je Red Hat Certified System Administrator (RHCSA) en Red Hat Certified Engineer(RHCE) te behalen. Ga je voor Enterprise Applications, dan zal je eerst Red Hat Certified Enterprise Application Developer (RHCEAD) en Red Hat Certified Enterprise Microservices Developer(RHCEMD) moeten halen.
De voorbereiding
De titel van deze blog zegt duidelijk “Binnen een jaar”. Nu moet ik iets bekennen. Het is het jaar 2020 als ik deze uitdaging aanga, en dus begon ik mijn voorbereiding 1 januari 2020. Covid-19 is een vaag virus ergens in Wuhan op dat moment. Nog 12 maanden te gaan; wat toen een zee aan tijd leek… Ik koos mijn richting (Enterprise Applications) en ging op zoek naar welke vijf specialisaties ik wilde gaan doen. De zeven magische (examen) nummer zijn dan in chronologische volgorde: EX248, EX183, EX283, EX427, EX240, EX421, en EX288.
En de opvallende lezer zal meteen zeggen: “Hey die EX248, die staat voor de basisniveau examens!”. Ja dat klopt. Ik had de luxe dit certificaat al eerder gehaald te hebben. Certificaten zijn 3 jaar geldig en dus begin ik met een voorsprong. Om echter de andere zes examens ook te halen, kies ik niet zoals toentertijd voor een of meerdere losse trainingen en examens. Ik ga in plaats daarvan voor de Red Hat Learning Subscription. Hiermee krijg je toegang tot alle trainingen gedurende een heel jaar, en ook 400 uur de beschikking over lab omgevingen. Bovendien zitten er ook vijf examens en twee herkansingen inbegrepen.
Op 1 maart 2020 is het dan zover – ik log voor het eerst in op de leer omgeving van Red Hat, en zie bovenstaande zaken in mijn Dashboard.
Kunnen we dan nu eindelijk beginnen??
“JA!” Als een klein kind wat voor het eerst in de snoepwinkel binnenloopt, staat daar al die content klaar voor mij. Er is veel meer beschikbaar dan nodig voor mijn RHCA. Kortom mijn eerste voorzichtige acties zijn het toevoegen van alle trainingen op het dashboard die ik nodig ga hebben voor mijn RHCA queeste. Het grote voordeel van deze trainingen is dat zij allemaal hetzelfde werken en dat ze ook het meest lijken op wat je bij het werkelijke examen kan verwachten.
Inplannen die examens
Ik had al vermeld dat de examens bestaan uit praktische toetsen. Deze worden maar op een beperkt aantal locaties in de Benelux* aangeboden. De duur van die examens kan variëren en is meestal 3 of 4 uur. Dit betekend dat locaties snel volgeboekt zitten. Om terug te komen op dat zetten van scherpe doelen… Plan je examen op tijd in. In mijn geval plan ik het EX183 op 16 maart 2020 in. Dit betekend twee weken om het examen te leren. Nu heb ik al 20 jaar programmeer ervaring, dus ik ging ervan uit dat dit examen voor mij prima in die tijd te leren was.
16 Maart haal ik het examen dan ook gemakkelijk. Hoe speciaal deze dag ook voor mij is, er gebeurd nog iets deze dag, wat ik minder voorzien heb: een lockdown vanwege Covid-19.
Mijn grootste angst die avond blijkt waarheid: alle examenlocaties gaan dicht. Examens zijn niet meer mogelijk tot het einde van de lockdown. Ik krijg dan ook cancellation e-mails binnen voor mijn volgende twee examens die ik al gepland had in april en mei. Ik schiet nieuwe examens in voor later in mei, juni en juli, maar ook die worden later die maand geannuleerd.
* later in het jaar is Red Hat ook begonnen met sommige examens vanuit je eigen huis af te nemen. Ik zelf heb hier geen ervaring mee. Ik heb twee kinderen die ook thuisonderwijs hadden. Het doen van vier uur examen in volle rust is makkelijker op een examenlocatie en ik ervaar de reistijd ook als deel van de voorbereiding om in volle rust te beginnen aan een examen. Mogelijk is een thuisexamen voor jou wel een goede optie.
Voorbereiding 2.0
Oké, ik zou je dit niet aanraden, maar ik heb geleerd dat nood wetten breekt. Als je via het boekje RHCA wilt halen, doe dan steeds een training leren en vervolgens examen en begin dan pas aan het volgende onderwerp. Elk onderwerp staat tenslotte los van elkaar
Maar zoals de titel zegt: “Binnen een jaar”. Kortom ik begin in onze lockdown de EX283 en EX427 en EX240 allemaal maar tegelijk te leren, nu de examens even geen optie zijn.
Nu ben ik iemand die alles van de positieve kant bekijkt en zelfs tijdens Corona probeer ik dat. Reistijd wordt leertijd. Mijn auto staat er verwaarloosd bij, maar het aantal uren wat je doorbrengt in de trainingen van de Red Hat learning subscription is ongelimiteerd (1 jaar lang) en dat biedt dan ook weer kansen.
Valkuilen zitten overal
Het is inmiddels juli en ik baal. Ik wilde in 1 jaar RHCA worden, en de teller staat nog steeds op 2 van de 7. Mijn voorsprong is omgebogen in een achterstand. Maar dan zie ik een kans! Ik woon in Limburg. En wat zie ik op de examenplanner? Duitsland heeft zijn locaties geopend. Düsseldorf is voor mij dichterbij dan mijn locatie in Geldermalsen. Ik boek nog snel het EX427 examen wat ik in mei had willen doen. En ik heb geluk, want er is nog een plaats 2 dagen voordat ik vertrek op vakantie.
Die dag gaat echter alles fout, wat fout kan gaan, als je dus buiten je comfort-zone gaat werken. Inhoudelijk ingaan op een examen is verboden, dus dat doe ik hier ook niet. De valkuilen zitten echter niet in het inhoudelijke examen.
De valkuil is dat ik in Düsseldorf op een Duits (ja duh!) toetsenbord zit. En niet alleen de “Z” en “Y” zitten op een andere plek. Na het “@” ook gevonden te hebben en dus ingelogd te hebben, blijkt een nog grotere valkuil. Ik heb een versie 7.3 examen, terwijl de learning subscription een training gebaseerd op versie 6.4 nog bevatte. In sommige gevallen zijn er meerdere versies beschikbaar. Stem dit dus, in tegenstelling tot wat ik deed, goed op elkaar af! Tijdens het examen kun je dit niet meer aanpassen. Met diep ademhalen, de spreekwoordelijke bloed, zweet, en tranen en het benutten van de volledige drie uur, krijg ik het toch voor elkaar om een 225 punten als uitslag te scoren. De ondergrens bij een examen is 210 van de 300. Kortom, die avond word er (corona-proof) feest gevierd, al was het wel een zware beproeving.
Verwerk je vrije tijd ook in je planning
Ja, rust is ook belangrijk. En vakantie is bij mij gewoon heilig. Dus geen leren en geen Red Hat. Echter het is augustus en ik wil nog steeds voor 31 december klaar zijn. Ik kies voor de meest dubieuze strategie waarschijnlijk. Ik plan na mijn vakantie drie examens in met elk 2 weken ertussen. Het idee: de eerste heb ik al geleerd in april (EX283), en dan heb ik na elk examen, twee weken om elke volgende te leren.
2 september 2020 haal ik het EX283 examen met een 300/300 score, 15 september komt ook EX240 met een dikke voldoende binnen, echter bij het EX421 blijkt mijn strategie zijn tol te eisen. Alle kennis van de drie examens bij elkaar zorgen voor een black-out en na 4 uur is het dan ook geen verrassing dat het EX421 examen nog een keer gemaakt zal moeten worden.
Leer van je fouten
Het is niet voor niks dat je twee herkansingen krijgt. Sommige specialisaties liggen je beter dan anderen. En de examens zijn echt pittig en goed lezen is geen overbodige luxe tijdens het examen. Een gefaald examen biedt ook kansen. (Hoezo positief ingesteld?) Zo weet je bij een herkansing een beetje wat je kan verwachten. Welke zaken zijn wel belangrijk en welke niet? In mijn geval plan ik diezelfde avond nog mijn herkansing in. De kennis zit er tenslotte nog in. Dus met wat extra leerwerk hoop ik op 11 november het EX421 dan toch te halen. Eerder is niks beschikbaar in Nederland, en vanwege dreigende corona-lockdowns durf ik niet meer naar het buitenland uit te wijken.
Nadeel van dit herexamen is wel dat ik het EX288 examen nu eerst heb. Op 20 oktober zit ik dan hopelijk voor het laatste keer in Düsseldorf aan dit examen. Dit is het OpenShift Developer examen. Ik heb veel ervaring met OpenShift. Echter na een uur ploeteren, komen ik en de proctor tot de conclusie dat de omgeving gewoon niet werkt. Ik zit in een examenlokaal voor meer dan een uur, terwijl de proctor en Red Hat helpdesk van alles doen op mijn omgeving. Na twee uur, komt dan het bericht dat het examen word afgebroken en dat ik een ticket moet inschieten om het opnieuw in te plannen.
Tot het einde erin geloven
We zitten nu gewoon bijna op 1 november 2020, en de stand is 5 gehaald, 1 gezakt en 1 afgebroken. Hoe anders had ik me dit voorgesteld op 1 januari. We zitten ook nog steeds vol in Covid-19 perikelen. Ik weet dat ik de laatste twee examens gewoon goed voorbereid heb en denk nog eens aan de uitspraak: “Do or do not. There is no try.”. Dan boek ik het EX288 op 1 december in.
Het EX421 herexamen is dan 11 november aan de beurt. Nu op een Nederlands toetsenbord, 4 uur lang, zit ik nogmaals te ploeteren. Ditmaal 238/300 punten, geen monsterscore. Maar geloof me, dat hoeft ook niet elke keer. Gehaald is gewoon gehaald. In mijn geval vier ik dit gewoon. De eindstreep komt in zicht en inmiddels is dit niet meer alleen mijn queeste, maar is mijn hele omgeving gewoon mee aan het beleven.
1 December 2020 is dan mijn D-day. Een bewuste keuze voor die dag. Mocht ik hem niet halen, dan heb ik nog ruimte voor een herkansing. De champagne ligt nu al 11 maanden te wachten in de inmiddels koele garage. Het examen start om 13.15 u en duurt 3 uur. Met elke taak krijg ik meer het gevoel dat het gaat lukken. En hoewel de uitslag binnen drie USA werkdagen kan komen, is de uitslag al diezelfde dag om 16.41 u binnen. Ik sluit mijn RHCA queeste af met een 300/300 score!!
Diezelfde minuut volgt een tweede mailtje, waarin het bevestigd word; vanaf dat moment mag ik mij Red Hat Certified Architect noemen. Die avond vloeit er champagne en wordt het einde van mijn RHCA queeste gevierd.
Is het iets voor jou?
Ik kan natuurlijk niet voorspellen of het iets voor jou is. Het is in ieder geval niet voor iedereen weggelegd. Dat klinkt arrogant, maar het is wel waar. Voordat ik begon zou ik iedereen hebben verteld dat ze het gewoon moeten doen. Nu echter, zou ik dat nuanceren.
Ik begon deze blog met een aantal vragen waar je “JA” op zou kunnen antwoorden. Als je mij vraagt wat er nog meer nodig is, dan is dat vooral doorzettingsvermogen en het snel kunnen schakelen bij onvoorziene zaken en tegenslag. Word jij de volgende Red Hat Certified Architect? De keus is aan jou!