KubeCon 2019: "Culture eats strategy for breakfast"

Van 20 tot 23 mei dit jaar was congrescentrum Fira in Barcelona het toneel voor KubeCon en CloudNativeCon. Laten we het voor de duidelijkheid bij KubeCon houden.
Is het een beweging?
Het eerste wat opvalt als je het terrein van KubeCon in Barcelona betreedt is hoe groot het Open Source project, onderdeel van de Cloud Native Foundation, is geworden. Er zijn 31.000 actieve ontwikkelaars die in een wereldwijde community samenwerken. Dat is bijna drie keer zo veel dan dat aan de Linux kernel werken. ”Culture eats strategy for breakfast”. Dit verscheen op een van de slides tijdens de Keynote waarin het belang van de community werd onderstreept. “We want you to feel welcome and happy”. Ik krijg het beeld dat Kubernetes zichzelf graag als beweging presenteert.
Grote bedrijven en kleine spelers
In de ruimte die voor de exhibitors beschikbaar is wordt dat nog meer duidelijk. Geen grote opvallende kleurrijke stands, maar kleine ruimtes met kleine schermen. De grote spelers (zoals IBM en Oracle) hebben hun stands aangepast aan deze omgeving. Met opzet, vermoedelijk, om niet teveel commercieel geweld te laten zien. Maar het onderscheid tussen de grote bedrijven en de kleinere bewegingen is wel degelijk te zien. Een omvangrijk project als Prometheus, zo’n beetje de standaar voor het monitoren van Kuberenetes, heeft een klein bureautje met een medewerker en een scherm. Achter Prometheus zit niet echt een bedrijf dus heel vreem dis het eigenlijk ook weer niet.
Het contrast wordt verder duidelijk als je kijkt naar de verspreiding van de bezoekers over de zaal. Een aantal grote spelers trekken veel belangstelling. Red Hat bijvoorbeeld en ook Microsoft. Andere bedrijven, zoals VMWare, IBM en Cisco komen er wat meer bekaaid vanaf. En zoals vaak helpt de marketingstrategie van Red Hat uitstekend. Er zitten weer veel rode hoeden in het publiek. “Het zicht op de schermen te verstoren” denk ik dan mopperend…
Doelgroep
Voor wie is KubeCon eigenlijk? Een interessante vraag. In eerste instantie is het een bijeenkomst die door de Linux Foundation georganiseerd wordt. De nadruk ligt dus op Open Source rondom Cloud en Kubernetes. Voor de standhouders is het niet de bedoeling is om producten te presenteren of nieuwe features aan te kondingen. Dat doe je maar op je eigen congres.
De toegang is best prijzig. Barcelona kan een dure stad zijn om te overnachten en afhankelijk van waar je woont komen daar nog de reiskosten bij. Alhoewel het congres is verspreid over drie continenten – Noord Amerika, Europa en Azië – waardoor het dus mogelijk is om iets in de buurt te vinden. Het publiek is echter vooral jong (en grotendeels mannelijk) en vraag ik mij af of er echt veel mogelijke klanten rondloopt. KubeCon lijkt vooral een feestje voor de direct betrokkenen om elkaar te ontmoeten en te leren over de nieuwste ontwikkelingen. En stickers te verzamelen. Het aantal goodies dat uitgedeeld wordt is enorm, zolang je je contactgegevens maar achterlaat.
Dat is overigens niet erg. Er hangt voortdurend een gevoel van “hier gebeurt iets waar je bij moet zijn als je in de IT werkt” in de lucht. Een tech-optimisme dat tegen euforie aanhangt. Een vertrouwen in het eigen kunnen. Wel met een stevige dosis down-to-earth realisme. Fouten maken mag en is onverkomelijk. Een fout heeft een schuldige, maar die wordt niet verantwoordelijk gehouden. Als ze je niet geloven dan laat je het gewoon zien. Als alles met een grandioze finale glorieus ten onder gaat, dan haal je de configuratie van de laatst werkende versie uit Git en begin je gewoon opnieuw. Dat is nog eens iets anders dan het vingerwijzen tussen development en operations van weleer.
Agile?
In deze wereld is Agile niet nodig. Zou je kunnen zeggen. De term komt niet voor in de presentaties. Er zijn geen Agile coaches en niemand heeft het over SaFe. Misschien onderschrijft dat het beeld dat Agile en SaFe meer marketing-termen zijn. Die op andere plekken in de organisatie worden gebruikt om eindgebruikers en management mee te krijgen in de snelheid van ontwikkelen en deployen die in deze deep-down-tech-wereld heel gewoon is. Als je al Agile bent hoef je dat niet te worden. En het labeltje is al helemaal niet nodig. Op een vraag uit het publiek over hoe je halsstarrige beheerders uit een verloren tijdperk mee krijgt in de ideeën van roll forward, is het antwoord “By doing it. Convince them by just showing it. You do realize you will be better, do you?”
Cloud born
Zoals IBM duidelijk maakt is er natuurlijk wel een verschil tussen cloud born en legacy. Niet ieder bedrijf is een hippe Uber. Waar de hele IT-infrastructuur en applicaties van de grond af aan cloud born opgebouwd zijn. Meestal is er op zijn minst sprake van een mengvorm. Dat vraagt om een andere aanpak, maar ik vraag mij af hoe het publiek van KubeCon dat ziet. De grote spelers (IBM en Oracle met name) hebben het in ieder geval scherp. Zij zullen er zelf ook niet helemaal uit zijn. Over two-speed-IT heb ik niemand gehoord. Maar gezien de afwezigheid van de Gartners en McKinseys van deze wereld is dat niet vreemd. Misschien geldt daarvoor wel hetzelfde als het paragraafje over Agile en SaFe hierboven.
Een gewone dag bij KubeCon
Tijdens de vier dagen die KubeCon duurt begint een dag met een aantal keynotes. Gevolgd door een enorm aantal inhoudelijke sessies. Het schema is al weken bekend en via een app te boeken, digitaal en efficiënt. Tot zover weinig nieuws: het is een congres.