13 June 2023

Highlights Red Hat Summit Boston 2023

Jan Kappert
Ansible Openshift Red Hat

Red Hat hield twee weken geleden zijn jaarlijkse Red Hat Summit in Boston dat dit keer voor het eerst gecombineerd werd met het jaarlijkse AnsibleFest. Wat opvallend was tijdens deze editie was dat naast de lancering van updates rondom de producten talloze aankondigingen werden gedaan. Red Hat maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om 14 persberichten uit te geven. En daar moesten wij natuurlijk bij zijn! HCS’ers Riemer Palstra, Jan Kappert en Marco de Kaper gingen richting Boston om het event live mee te maken. In deze blog praten ze je bij over de zes belangrijkste aankondigingen bij het Red Hat Summit in Boston;

1. Service Interconnect
2. Trusted Software Supply Chain
3. Red Hat Developer Hub
4. OpenShift AI
5. Event-Driven Ansible
6. Ansible Lightspeed

Om alle persberichten te lezen en meer details te vinden ga naar de Red Hat newsroom.  

1. Service Interconnect

Eén van de belangrijkste aankondigingen tijdens Red Hat Summit 2023 was de introductie van Red Hat Service Interconnect. Deze oplossing is ontworpen om de applicatie connectiviteit en beveiliging tussen verschillende platforms, clusters en Cloud te vereenvoudigen. Service Interconnect is gebaseerd op het open-source project Skupper.io en Red Hat biedt nu de ondersteunende versie ervan aan. Met Service Interconnect kunnen ontwikkelaars beveiligde verbindingen tussen diensten en applicaties tot stand brengen zonder dat daar complexe netwerkconfiguraties voor nodig zijn.

Het doel van Red Hat Service Interconnect is om te voorzien in de behoeften van de evoluerende applicatiearchitecturen die gebruikmaken van open hybride Cloud omgevingen. Deze oplossing elimineert de noodzaak voor afstemming tussen ontwikkelaars, netwerkbeheerders en beveiligingsbeheerders bij complexe netwerkveranderingen, waardoor applicaties sneller kunnen worden ontwikkelt terwijl de beveiliging en compliance behouden blijven. 

Eén van de belangrijke voordelen van Red Hat Service Interconnect is dat het cross-platform en Multi Cloud communicatie ondersteunt. Dit wordt bereikt door betrouwbare en veerkrachtige connectiviteit mogelijk te maken tussen applicaties die draaien op Kubernetes-clusters, virtuele machines of bare-metal hosts. Het stelt bedrijven in staat om applicaties eenvoudig te verbinden in elke infrastructuur- en applicatieomgeving en biedt zo de flexibiliteit die nodig is in een steeds complexere IT-landschap. Het applicatieteam krijgt zo zelf de volledige controle doordat er een virtueel netwerk ontstaat over de verschillende platformen/clouds heen. Hiermee wordt het eenvoudiger om zero-trust te realiseren en is het echt een boost voor de DevSecOps manier van werken.

Red Hat heeft al klanten, zoals ANZ Bank, die profiteren van het gebruik van Red Hat Service Interconnect om de modernisering van bestaande applicaties te versnellen. ANZ Bank heeft deze oplossing gebruikt om applicaties veilig te verbinden tussen verschillende omgevingen, waardoor een gestroomlijnde migratie naar de nieuwste versie van OpenShift mogelijk werd en de ervaring van ontwikkelaars met minimale verstoringen werd verbeterd. Dit toont de praktische toepasbaarheid en de voordelen van Service Interconnect in de echte wereld.  

Red Hat Service Interconnect is nu algemeen beschikbaar en belooft een waardevol instrument te zijn voor bedrijven die streven naar een soepele en efficiënte ontwikkeling van applicaties in diverse omgevingen. Met deze oplossing kunnen organisaties de complexiteit verminderen, de time-to-market versnellen en tegelijkertijd de beveiliging en compliance waarborgen. 

Pers bericht  

2. Red Hat Trusted Software Supply

Red Hat lanceerde ook de Red Hat Trusted Software Supply Chain. Met de groeiende adoptie van open-source componenten in applicaties is de beveiliging van de supply chain steeds meer een topprioriteit geworden voor IT-organisaties. Deze oplossing is gericht op het vergroten van de veerkracht van de softwareleveringsketen, het verminderen van kwetsbaarheden en gestroomlijnde CI/CD-pijplijnen te leveren. Met de Red Hat Trustend Software Supply wil Red Hat de kloof overbruggen tussen software-innovatie en broncodebeveiliging.

Red Hat’s Trusted Software Supply Chain speelt hierop in door twee nieuwe clouddiensten: Red Hat Trusted Application Pipeline en Red Hat Trusted Content. In combinatie met bestaande aanbiedingen zoals Quay en Advanced Cluster Security, helpen deze diensten de adoptie van DevSecOps-praktijken te bevorderen door beveiliging te integreren in de softwareontwikkelingscyclus. Het doel van de oplossing is om bedrijven te voorzien van bewezen platforms, vertrouwde content en real-time security scanning en remediation. Dit stelt ontwikkelaars in staat om software sneller en veiliger te coderen, te bouwen en te monitoren. Door middel van deze diensten kan de ontwikkelingstijd en kosten worden verminderd, terwijl applicaties worden gebouwd en ingezet met sterke beveiligingsmaatregelen. 

Red Hat Trusted Content biedt ontwikkelaars real-time kennis van bekende kwetsbaarheden in hun open-source afhankelijkheden en biedt beschikbare remedies. Hierdoor kunnen ontwikkelaars proactief handelen om kwetsbaarheden te verminderen en de veiligheid van hun software te waarborgen. Red Hat Trusted Application Pipeline vereenvoudigt het security-forward Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD)-proces. Dit maakt het gemakkelijker om veilige, gecontaineriseerde applicaties te bouwen, te testen en te implementeren. 

De Trusted Software Supply Chain en de bijbehorende clouddiensten van Red Hat zijn momenteel beschikbaar voor preview. Dit stelt organisaties in staat om kennis te maken met de mogelijkheden en voordelen van deze oplossing en om feedback te geven voordat ze volledig worden uitgerold. 

Met de lancering van Red Hat Trusted Software Supply Chain versterkt Red Hat zijn toewijding om bedrijven te voorzien van krachtige tools en diensten om de beveiliging en veerkracht van de softwareleveringsketen te verbeteren. Door beveiliging te integreren in de softwareontwikkelingscyclus stelt Red Hat organisaties in staat om snelheid, innovatie en veiligheid in evenwicht te brengen, waardoor ze beter kunnen reageren op de toenemende complexiteit en bedreigingen in de moderne digitale wereld. 

Pers bericht  

 3. Red Hat Developer Hub

Een andere belangrijke aankondiging tijdens Red Hat Summit 2023 was de introductie van Red Hat Developer Hub. Red Hat Developer Hub is ontworpen om het ontwikkelproces te stroomlijnen door gestandaardiseerde tools en resources aan te bieden. Het platform is gebouwd op basis van het CNCF open-source project Backstage en heeft als doel de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen, bestaande vaardigheden te maximaliseren en de snelheid te verhogen. 

Red Hat Developer Hub streeft ernaar om één enkel portaal te bieden voor ontwikkelaars om toegang te krijgen tot tools en resources. Het biedt self-service mogelijkheden die voldoen aan bedrijfsbrede best practices, beveiligings- en governance maatregelen voor alle ontwikkelaars binnen de organisatie. Bovendien bevat Developer Hub vooraf gedefinieerde en ondersteunde sjablonen voor snellere en veiligere applicatieontwikkeling. Het doel is om ontwikkelaars een transparante set van goedgekeurde tools, talen en resources te bieden. Hierdoor wordt innovatie bevorderd. 

Red Hat heeft ook plug-ins ontwikkeld voor Backstage die belangrijke systemen zoals OpenShift, Kubernetes en Quay integreren in het platform. Hierdoor wordt de functionaliteit verbeterd en wordt een meer consistente ervaring geboden voor ontwikkelaars. Door deze integraties kunnen ontwikkelaars naadloos werken met verschillende tools en systemen, waardoor hun workflow wordt vereenvoudigd.

Red Hat heeft plannen om de Developer Hub verder uit te breiden met aanvullende plug-ins, zodat een breder scala aan tools en systemen wordt ondersteund. Er wordt verwacht dat er in de toekomst onder andere meer AI-gerichte API’s worden toegevoegd. De Red Hat Developer Hub, samen met de plug-ins, zal naar verwachting beschikbaar zijn in de tweede helft van het jaar, met een Developer Preview die nu al beschikbaar is. 

Met Red Hat Developer Hub stelt Red Hat ontwikkelaars in staat om efficiënter te werken, de complexiteit van tools te verminderen en de productiviteit te verhogen. Het platform zorgt ervoor dat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op waar ze goed in zijn: het bouwen van geweldige software. 

Pers bericht

4. OpenShift AI

Nu AI explosief toeneemt en met misschien wel de meest voor de hand liggende product hernoeming ooit, kondigde Red Hat de lancering aan van OpenShift AI. OpenShift AI bouwt voort op de voorganger OpenShift Data Science. Het biedt een gestandaardiseerd platform voor het creëren en uitvoeren van AI/ML-modellen en -applicaties in een productieomgeving. Met deze oplossing wordt het mogelijk om modellen te finetunen, trainingskosten te verlagen en het gebruik van AI uit te breiden. OpenShift AI integreert naadloos met verschillende technologische partneraanbiedingen en ondersteunt implementatie in diverse omgevingen, waaronder air-gapped en disconnected setups. 

Eén van de belangrijke verbeteringen die OpenShift AI biedt zijn deployment pipelines voor ML-workflows. Deze functionaliteit stelt ontwikkelaars in staat om geautomatiseerde workflows te creëren voor het trainen, implementeren en monitoren van machine learning-modellen. Bovendien biedt OpenShift AI ondersteuning voor GPU’s bij inferentie, waardoor snellere verwerking en betere prestaties mogelijk zijn. Het platform beschikt over modelmonitoring, waardoor gebruikers de prestaties van hun AI-modellen in realtime kunnen volgen en eventuele anomalieën kunnen detecteren. 

Een ander belangrijk aspect van OpenShift AI is de integratie met de recent aangekondigde IBM Watson Code Assistant en Ansible Lightspeed. Deze samenwerkingen stellen ontwikkelaars in staat om gebruik te maken van geavanceerde AI-tools en -services om hun ontwikkelingsprocessen te verbeteren en efficiënter te werken. 

Diverse organisaties in verschillende sectoren hebben al OpenShift AI omarmd voor AI/ML-innovatie. Bedrijven zoals Atruvia, Clalit Health Care Services, Guidehouse, Tirando X Colombia en Veripark maken gebruik van het platform om AI-initiatieven te stimuleren in de financiële sector, gezondheidszorg, consulting en financiële dienstverlening. 

Met Red Hat OpenShift AI biedt Red Hat een flexibele en schaalbare basis voor het trainen, onderhouden, finetunen en gebruiken van AI-modellen in productieomgevingen. Het vertrouwde OpenShift-platform wordt verder uitgebreid met AI-functionaliteiten, waardoor organisaties de voordelen van AI kunnen benutten en kunnen profiteren van de kracht van geavanceerde AI. 

Pers bericht 

5. Event-Driven Ansible

Tijdens AnsibleFest, dat samenviel met Red Hat Summit, kondigde Red Hat de algemene beschikbaarheid van Event-Driven Ansible aan. Deze schaalbare en veerkrachtige oplossing stelt organisaties in staat om automatisering te implementeren als een betrouwbare strategie voor hybride cloudomgevingen. Event-Driven Ansible, beschikbaar als onderdeel van Red Hat Ansible Automation Platform 2.4, vergroot de waarde van bestaande IT-investeringen door IT-teams in staat te stellen te innoveren zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de service of responstijden. 

Met Event-Driven Ansible kunnen organisaties naadloos tools voor het observeren van infrastructuur en applicaties verbinden met enterprise-grade Ansible-automatisering. Hierbij worden reacties geautomatiseerd op basis van vooraf gedefinieerde regels en gebeurtenissen uit tools van derden. Dit maakt consistente en geautomatiseerde reacties mogelijk op verschillende IT-beheerfuncties, vermindert handmatige en foutgevoelige taken en stelt het bestaande personeel in staat zich te concentreren op activiteiten met een hogere prioriteit of innovatie. 

Met Event-Driven Ansible kunnen klanten Day 0, Day 1 en Day 2 operaties in hybride Cloud omgevingen automatiseren. De oplossing integreert met een scala aan tools van derden voor monitoring, observability en IT-analyse. Partners zoals Cisco ThousandEyes, CyberArk, Dynatrace, F5, IBM Instana, IBM Turbonomic, Palo Alto Networks en Zabbix leveren voorverpakte resources die naadloos kunnen worden geïntegreerd. Bovendien ondersteunt Event-Driven Ansible aangepaste integraties en biedt het aanvullende inhoud voor platformen zoals Red Hat OpenShift, AWS, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. 

Klanten die het Ansible Automation Platform 2.4 gebruiken kunnen vanaf juni 2023 gebruikmaken van Event-Driven Ansible. Voor meer informatie over Event-Driven Ansible raad ik je aan om de blog van Michele Null te lezen. Met Event-Driven Ansible zet Red Hat een belangrijke stap in het vergemakkelijken van automatisering in hybride Cloud omgevingen, waardoor organisaties efficiënter kunnen werken en zich kunnen concentreren op strategische IT-initiatieven. 

Pers bericht 

6. Ansible Lightspeed

Als kers op de taart hebben Red Hat en IBM de aankondiging gedaan van Ansible Lightspeed, een productnaam die zeker indruk maakt. Ansible Lightspeed maakt gebruik van IBM Watson Code Assistant, een nieuwe generatieve AI-service voor Ansible-automatisering. De service heeft als doel het gebruik van automatisering te vereenvoudigen door een technologie te bieden die intelligent en gebruiksvriendelijk is, zodat beginnende gebruikers taken kunnen automatiseren terwijl ervaren automatiseerders worden ontlast van het maken van taken op laag niveau. 

Het primaire doel van Ansible Lightspeed is om ontwikkelaars en operators in staat te stellen Engelse prompts in te voeren en hun domeinkennis eenvoudig te vertalen naar YAML-code voor Ansible Playbooks. De service maakt ook gebruik van feedback van gebruikers om de training en suggesties verder te verbeteren. Door domein specifieke AI te combineren met technische innovatie zorgt Ansible Lightspeed voor consistente en hoogwaardige aanbevelingen die zijn afgestemd op specifieke uitdagingen. De technology preview van Ansible Lightspeed met IBM Watson Code Assistant wordt naar verwachting later dit jaar beschikbaar gesteld. 

Met Ansible Lightspeed zet Red Hat een belangrijke stap in het vereenvoudigen van automatisering door middel van AI. Het stelt gebruikers in staat om op intuïtieve wijze automatiseringstaken uit te voeren wat zowel de productiviteit als de kwaliteit van de automatisering ten goede komt. 

Pers bericht 

Conclusie


Met deze aankondigingen versterkt Red Hat zijn positie als toonaangevende leverancier van oplossingen op het gebied van softwareleveringsketen, ontwikkelingsproductiviteit, AI en automatisering. Door het bieden van geïntegreerde oplossingen die gebruik maken van betrouwbare content, gestandaardiseerde platforms en AI-technologieën streeft Red Hat ernaar om de ontwikkeling en implementatie van software te versnellen, de veiligheid te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. 

Deze nieuwe producten en oplossingen hebben het potentieel om organisaties te helpen bij het beheren van complexe IT-omgevingen, het verbeteren van de beveiliging van softwareleveringsketens, het vergroten van de ontwikkelingsproductiviteit en het benutten van AI-technologieën voor geavanceerde analyses en automatisering. Red Hat blijft zich inzetten voor het leveren van innovatieve oplossingen die de digitale transformatie van bedrijven ondersteunen en hen in staat stellen om te profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen.