Technisch-inhoudelijke focusgebieden
In een vervolg blog gaan we in op de technisch-inhoudelijke focusgebieden dus stay-tuned. Omdat we het niet kunnen laten, alvast wel een heel klein voorproefje:
I) Automation
Het voorspelbaar en geautomatiseerd uitrollen, monitoren en pro-actief beheren van (hybride) infrastructuur en bijbehorende configuraties. Uiteraard met Ansible, maar we kijken ook naar Terraform en andere relevante tooling, met name in het gebied van AIOps.
II) Containerisation
- Platform Enablement Services: Het inrichten, integreren, configureren en organisatorisch embedden van een containerplatform als OpenShift (maar ook Kubernetes, Swarm of Rancher), waarbij de toegevoegde waarde voor applicaties en het gebruik ervan nadrukkelijk onder de aandacht gebracht worden. Denk hierbij aan on-boarding van applicaties, analyseren van container-geschiktheid en het al dan niet automatisch migreren/moderniseren van applicaties.
- Platform Reliability Services: na installatie wordt het schaalbaar en stabiel, geautomatiseerd, in de lucht houden van een containerplatform belangrijker. Is er voor verschillende cloud providers gekozen? Die moeten ook gemanaged worden. Het inrichten beheren en onderhouden van pipelines, het blijvend ondersteunen van ontwikkelaars en het on-boarden van applicaties komen in the picture.
III) Multicloud
Als er iets is waar we in geloven, is het de Multi(-Hybrid) cloud strategie die Red Hat en IBM beiden al hadden en blijven behouden. Hoewel het te gemakkelijk is om te beweren dat je hiermee een vendor lock-in voorkomt, immers je zit nog wel vast aan Red Hat als vendor. Toch is het logisch dat ons klantensegment, de enterprise organisaties, altijd van meerdere cloud-providers gebruik zal blijven maken. Een abstractielaag door een containermanagementplatform als Red Hat OpenShift is een mooie manier om abstractie en onafhankelijkheid te creëren van onderliggende cloud providers. Dit gebied gaan we de komende tijd ook terug zien in onze klantimplementaties en natuurlijk delen we onze ervaringen hierover met jullie.
IV) Site Reliability Engineering
Oude wijn in nieuwe zakken? Niet helemaal. De term Site Reliability Engineering (SRE) werd al in 2003 geïntroduceerd door Google, maar begint ook in onze klantomgevingen steeds meer gebruikt te worden nu containerisatie en platform management geadopteerd worden. Om dit soort grootschalige systemen te kunnen runnen en tegelijkertijd nieuwe features te ontwikkelen, waren er nieuwe denkwijzen nodig. SRE’s zorgen ervoor dat computersystemen van organisaties goed draaien en dat de veiligheid, stabiliteit en schaalbaarheid geborgd zijn. Met ‘schaalbaarheid’ bedoelen we het uitbreiden van het systeem, ongeacht of wanneer het gebruikersaantal groeit. Onze SRE’s zorgt er met engineers van klanten voor dat het systeem zich qua snelheid en verwerkings- en opslagcapaciteit aanpast.
Doel van het werk van de site reliability engineer is de systemen zo efficiënt mogelijk te laten draaien en zoveel mogelijk werkzaamheden te automatiseren, zodat de werklast van anderen verlaagd wordt. Developers hoeven zich zo bijvoorbeeld alleen te richten op de ontwikkeling van nieuwe features. Om dit mogelijk te maken, verdelen SRE’s hun tijd tussen enerzijds het beheer en oplossen van incidenten en anderzijds het ontwikkelen van systemen en software die helpen de betrouwbaarheid en prestaties te verhogen. Het vakgebied SRE is zeker iets waar wij ons in 2020 nadrukkelijk verder op gaan richten.
En verder…?!
Naast deze 4 focusgebieden, zijn er met de overname van Red Hat door IBM interessante gebieden bijgekomen. Niet voor niets zet IBM in op het ondersteunen van Cloud Packs, de software bundels “Pre Assembled for Kubernetes”. Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle software van IBM al even “Kubernetes-ready” is, maar het is wel een interessante indeling. Dusdanig interessant, dat we besloten hebben om deze indeling te volgen in de doorontwikkeling van HCS Company. Let wel: we zijn er nog niet over uit of we IBM als winnaar uit de bus zien komen (Red Hat wel, haha) maar we volgen wel de gekozen indeling van focusgebieden. Eigenwijs als we zijn, beproeven we ieder focusgebied graag zelfstandig, of via een van onze zusterorganisaties.
Met de groei van HCS Company dient zich een volgend vraagstuk aan: hoe behouden we onze specialisatie (kernwaarde “kwaliteit”) en hoe zorgen we ervoor dat het leuk blijft (kernwaarde “Fun”)? Wij geloven dat de kracht van de organisatie onderin zit, waar het hoort; bij onze mensen. Dus deze vragen zijn van essentieel belang.
Anderzijds gebruiken we de IBM-marktbenadering voor het maken van keuzes: alle Red Hat gerelateerde dienstverlening (I t/m IV) zijn en blijven kerncompetenties van HCS Company. Ontwikkelingen die buiten onze kerncompetenties vallen, beleggen we bij zusterorganisaties zodat zij zich op vergelijkbare wijze als HCS Company als specialist op een vakgebied verder ontwikkelen.
Twee voorbeelden hiervan zijn HCS Cloud People met als specialisatie “Public Cloud” (Google, Amazon, Azure) en HCS Applications met als specialisatie “Application Development” (in eerste instantie Java en .NET). De volgende onderdelen van de HCS Familie laten zich raden: HCS Data, HCS Integration, HCS Security en HCS Business Automation. Maar, alles op z’n tijd: Rome is ook niet in een dag gebouwd.
2020 here we come!!
Goed, weer even terug met beide benen op de grond. Wat kun je in 2020 verwachten? We gaan onze kennis veel meer delen! Helemaal passend bij de community gedachte. Zo staan er inmiddels 10 Meetups gepland (iedere maand één met uitzondering van de zomerperiode), zeker 40 blogs en ruim 10 trips naar de belangrijkste events in ons vakgebied. Van Gartner tot aan KubeCon, van het Red Hat Summit tot aan het Red Hat Forum tot het Red Hat Tech Exchange. Houd zeker onze LinkedIn pagina in de gaten; dan mis je niets!
Graag willen we je uitnodigen om de komende jaren deel uit te maken van ons ecosysteem. Als partner, misschien zelfs collega of als klant? We kijken met vertrouwen uit naar 2020 en hopen, geheel conform de community gedachte, dat jij ons wilt helpen aan verdere groei en ontwikkeling. Uiteraard willen we jou maximaal helpen bij jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.
Bij deze willen we je enorm bedanken voor de fijne samenwerking in 2019! Niet alleen jullie, maar ook de mensen om je heen. Partners, kinderen, naaste familie en vrienden. Want… superhelden hebben de eigenschap om met passie ergens aan te werken en, kunnen daardoor de wereld om zich heen wel eens een klein beetje vergeten. Kortom: houd de passie vast, voor je vak en voor elkaar. We wensen jou én je dierbaren heel veel geluk, gezondheid en plezier toe in 2020!
Met grote nieuwjaarsgroeten,
Namens alle collega’s van HCS Company,
Marko en Klaas-Pieter