06 January 2020

HCS Company 2020: Terug- en vooruitblik

Klaas-Pieter Majoor
Nieuws

Wauw, wat vliegt de tijd. Fris en fruitig in 2020 kijken we met veel plezier en dankbaarheid terug naar het afgelopen jaar. Sterker nog: naar de afgelopen 5 jaren. Man, wat hebben we samen veel bereikt!

Samen met de beste engineers, klanten én partners hebben we de meest missie-kritische IT systemen van Nederland in de lucht gehouden. Niet alleen dat, we hebben ze ook vernieuwd. Innovatie daadwerkelijk doorgevoerd. Innovatie in weerbarstige, Enterprise omgevingen. Cruciale stappen gezet in digitale transformatie. IT geautomatiseerd, gecontaineriseerd, onze klanten soms zelfs bijna getraumatiseerd (zie kader [1] 🙂) In dit blog kijken we graag even terug en natuurlijk samen ook vooruit!

[1] Er was in 2019 een klant die zich af vroeg of wij onze medewerkers bedrijfskleding verplicht stellen? Dit is niet het geval. Blijkbaar slaat de #trots van onze mensen soms door… Sinds dit moment maken we onze mensen bewust van het feit dat niet iedereen blij wordt van HCS-vestjes, pennen, stickers, jassen en mokken om zich heen. Zeker niet als je niet bij HCS Company werkt 🙂

Hoe zagen de afgelopen jaren eruit?

We organiseerden de afgelopen jaren ruim 17 Meetups voor 357 Meetup leden, deden mee aan 4 Red Hat Forums, bezochten 20 vakbeurzen en trainingen in 5 verschillende landen. We organiseerden ruim 30 Bier en Biefstuk bijeenkomsten (we zouden Loetje als sponsor moeten hebben… ), zagen ruim 2.500 bezoekers op de Red Hat forums, lanceerden een nieuwe website, organiseerden een hands-on Container Native Roadshow, ontvingen 3x achter elkaar een “Gazelle Award” en werden op het Red Hat EMEA Partner evenement uitgeroepen tot “Most Valuable Partner of the Year“. We openden ons “kantoor” op Curaçao (“Chill”) en werden door RTL-Z geïnterviewd. Oh ja… en we sponsorden het Prinses Maxima Centrum, Guus Boes, het 3e van VV Oosthuizen en het Tennisteam van de S.L.T.C. de Vliegende Bal dat tot drie keer achter elkaar kampioen werd :-P.

Vakinhoudelijk zijn er flinke stappen gezet. We hebben in Nederland de marktleiderspositie op het gebied van Red Hat expertise, OpenShift én het onderhouden van missie kritische applicaties door Senior Technisch Applicatiebeheer. Of moeten we Site Reliability Engineering zeggen? Klinkt wel hipper ;-). We kennen de uitdagingen van Red Hat OpenShift en Ansible in klantomgevingen als geen ander. Onze liefde voor het gebruik van Enterprise Open Source in Enterprise omgevingen is alleen maar sterker geworden de afgelopen jaren. Innovatie werkelijk werkend maken, juist daar waar het zo lastig is. Daar waar continuïteit heilig is. Daar brengen wij vernieuwing aan. Zuurstof creëren noemen we dat. Gebaseerd op de Helping Clients Succeed filosofie.

HCS Company: Helping Clients Succeed

Vanuit onze stellige overtuiging om klanten echt verder te helpen zijn we ook de afgelopen jaren altijd op zoek gegaan naar de vraag achter de vraag. In 90% van de gevallen waar we aan tafel kwamen, was de perceptie dat technologie de oplossing zou zijn. Maar voor welk probleem? En, was er eigenlijk wel een probleem? Of was er sprake van een ‘technology-push’? Door -op speelse wijze- niet klakkeloos aan te nemen dat de technologie de oplossing wel zou zijn, oogstten we veel respect van onze klanten. Met een flinke knipoog naar het organisatorisch perspectief heeft onze aanpak in alle gevallen geleid tot intensieve en leuke gesprekken. Nog belangrijker: zelfs tot fantastische opdrachten waarin we innovatie werkelijk werkend hebben mogen maken! Een kleine greep uit de projecten die we hebben uitgevoerd:

HCS Company: Helping Colleagues Succeed

De lat ligt steeds hoger. We zeggen vaker ‘nee’ dan ‘ja’ tegen kandidaten. Hoewel goed personeel schaars is, het lukt ons ondanks schaarste de juiste mensen aan ons te binden (en te behouden = veel belangrijker). Blijkbaar willen de toppers graag deel uit maken van de HCS “Family”, iets waar we bijzonder dankbaar voor zijn. Onze specifieke focus heeft daarbij geholpen: ben je al Senior Red Hat Engineer of wil je dat worden? Dan pas je bij ons. Check. Zelfs, nee – juist de meest senior engineers vinden het gaaf om samen te werken aan projecten. En daarvan te leren. Wat we elkaar en onze klanten vooral leren is hoe innovatieve software in de praktijk bij klanten ingezet wordt.

En, heb je geen of minder interesse in Red Hat technologie? Even goede vrienden. We kunnen je niet vanzelfsprekend het beste ontwikkelpad aanbieden, maar gaan de uitdaging graag aan. Keuzes maken schept duidelijkheid. Senior Ansible of OpenShift engineers zijn bij ons aan het juiste adres. Alle anderen ook, onder de voorwaarde dat ze klanten echt verder willen helpen onder de kernwaarden “kwaliteit” en “fun” :-). Kortom: verder kijken dan alleen technologie, iedere dag plezier op je werk en werken aan je eigen ontwikkeling.

We praten niet alleen over coole technologieën en hun toepassing, we hebben inmiddels best wel wat ervaring met succesvolle en minder succesvolle implementaties. Juist van de implementaties die lastig waren, hebben we veel geleerd. Daar willen toppers uit het vakgebied graag van leren. Bij ons verdien je meer dan uitstekend. Maar nog veel belangrijker: als je bij ons aan de slag gaat dan ben je onderdeel van de elite op het gebied van Red Hat, Enterprise Open Source en Site Reliability Engineering.

De afgelopen 5 jaren zijn we gegroeid van 10 naar een hechte groep van 50 absolute toppers in ons vakgebied (bekijk hier ons leuke team (!)). Het gebeurt regelmatig dat we de vraag krijgen “hoe komt zo’n relatief klein bedrijf aan zulke mooie opdrachten en opdrachtgevers?” Het antwoord hierop is simpel: onze collega’s zijn superhelden. En dat is niet overdreven. Bijkomend effect van superhelden: zij hebben uitdaging nodig. Vandaar dat we zelf graag de meest uitdagende opdrachten opzoeken en aangaan! Op het Red Hat Forum 2019 hebben we er zelfs een thema van gemaakt. Onze superhelden hebben de afgelopen jaren cruciale vernieuwingen doorgevoerd bij klanten. En dit terwijl de continuïteit niet in gevaar is gekomen! Er zijn uitkeringen betaald, politieauto’s getest, rijstroken gesignaleerd, internationale reizen geboekt, rechtspraken behandeld, onderzoeken naar kinderkanker gedaan, zorgverzekeringen vergeleken, lease-auto’s uitgekozen en de trein van de toekomst is ontwikkeld.

En de komende 5 jaren?

De wereld van IT ontwikkelt zich in een razend tempo. Zo betekent de acquisitie van Red Hat door IBM een belangrijke verandering voor onze lange termijn strategie. Natuurlijk blijven we flink investeren in ons premier partnership met Red Hat. Immers, in deze focusgebieden zitten onze kerncompetenties. Op die gebieden brengen we in 2020 verdere verdieping aan. We specialiseren ons verder in de gebieden (I) Automation, (II) Containerisation, (III) MultiCloud en (IV) Site Reliability Engineering. Op al deze gebieden kijken we, conform de HCS-filosofie, naar de complete waardeketen. Want, hoewel we een zwaar technische club zijn, kijken we voor de toepassing altijd verder dan alleen technologie! Samen met onze klanten én met belangrijke partners zetten we de technische mogelijkheden om naar oplossingen die daadwerkelijk waarde toevoegen.

Technisch-inhoudelijke focusgebieden

In een vervolg blog gaan we in op de technisch-inhoudelijke focusgebieden dus stay-tuned. Omdat we het niet kunnen laten, alvast wel een heel klein voorproefje:

I) Automation
Het voorspelbaar en geautomatiseerd uitrollen, monitoren en pro-actief beheren van (hybride) infrastructuur en bijbehorende configuraties. Uiteraard met Ansible, maar we kijken ook naar Terraform en andere relevante tooling, met name in het gebied van AIOps.

II) Containerisation

  1. Platform Enablement Services: Het inrichten, integreren, configureren en organisatorisch embedden van een containerplatform als OpenShift (maar ook Kubernetes, Swarm of Rancher), waarbij de toegevoegde waarde voor applicaties en het gebruik ervan nadrukkelijk onder de aandacht gebracht worden. Denk hierbij aan on-boarding van applicaties, analyseren van container-geschiktheid en het al dan niet automatisch migreren/moderniseren van applicaties.
  2. Platform Reliability Services: na installatie wordt het schaalbaar en stabiel, geautomatiseerd, in de lucht houden van een containerplatform belangrijker. Is er voor verschillende cloud providers gekozen? Die moeten ook gemanaged worden. Het inrichten beheren en onderhouden van pipelines, het blijvend ondersteunen van ontwikkelaars en het on-boarden van applicaties komen in the picture.

III) Multicloud
Als er iets is waar we in geloven, is het de Multi(-Hybrid) cloud strategie die Red Hat en IBM beiden al hadden en blijven behouden. Hoewel het te gemakkelijk is om te beweren dat je hiermee een vendor lock-in voorkomt, immers je zit nog wel vast aan Red Hat als vendor. Toch is het logisch dat ons klantensegment, de enterprise organisaties, altijd van meerdere cloud-providers gebruik zal blijven maken. Een abstractielaag door een containermanagementplatform als Red Hat OpenShift is een mooie manier om abstractie en onafhankelijkheid te creëren van onderliggende cloud providers. Dit gebied gaan we de komende tijd ook terug zien in onze klantimplementaties en natuurlijk delen we onze ervaringen hierover met jullie.

IV) Site Reliability Engineering
Oude wijn in nieuwe zakken? Niet helemaal. De term Site Reliability Engineering (SRE) werd al in 2003 geïntroduceerd door Google, maar begint ook in onze klantomgevingen steeds meer gebruikt te worden nu containerisatie en platform management geadopteerd worden. Om dit soort grootschalige systemen te kunnen runnen en tegelijkertijd nieuwe features te ontwikkelen, waren er nieuwe denkwijzen nodig. SRE’s zorgen ervoor dat computersystemen van organisaties goed draaien en dat de veiligheid, stabiliteit en schaalbaarheid geborgd zijn. Met ‘schaalbaarheid’ bedoelen we het uitbreiden van het systeem, ongeacht of wanneer het gebruikersaantal groeit. Onze SRE’s zorgt er met engineers van klanten voor dat het systeem zich qua snelheid en verwerkings- en opslagcapaciteit aanpast.

Doel van het werk van de site reliability engineer is de systemen zo efficiënt mogelijk te laten draaien en zoveel mogelijk werkzaamheden te automatiseren, zodat de werklast van anderen verlaagd wordt. Developers hoeven zich zo bijvoorbeeld alleen te richten op de ontwikkeling van nieuwe features. Om dit mogelijk te maken, verdelen SRE’s hun tijd tussen enerzijds het beheer en oplossen van incidenten en anderzijds het ontwikkelen van systemen en software die helpen de betrouwbaarheid en prestaties te verhogen. Het vakgebied SRE is zeker iets waar wij ons in 2020 nadrukkelijk verder op gaan richten.

En verder…?!

Naast deze 4 focusgebieden, zijn er met de overname van Red Hat door IBM interessante gebieden bijgekomen. Niet voor niets zet IBM in op het ondersteunen van Cloud Packs, de software bundels “Pre Assembled for Kubernetes”. Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle software van IBM al even “Kubernetes-ready” is, maar het is wel een interessante indeling. Dusdanig interessant, dat we besloten hebben om deze indeling te volgen in de doorontwikkeling van HCS Company. Let wel: we zijn er nog niet over uit of we IBM als winnaar uit de bus zien komen (Red Hat wel, haha) maar we volgen wel de gekozen indeling van focusgebieden. Eigenwijs als we zijn, beproeven we ieder focusgebied graag zelfstandig, of via een van onze zusterorganisaties.

Met de groei van HCS Company dient zich een volgend vraagstuk aan: hoe behouden we onze specialisatie (kernwaarde “kwaliteit”) en hoe zorgen we ervoor dat het leuk blijft (kernwaarde “Fun”)? Wij geloven dat de kracht van de organisatie onderin zit, waar het hoort; bij onze mensen. Dus deze vragen zijn van essentieel belang.

Anderzijds gebruiken we de IBM-marktbenadering voor het maken van keuzes: alle Red Hat gerelateerde dienstverlening (I t/m IV) zijn en blijven kerncompetenties van HCS Company. Ontwikkelingen die buiten onze kerncompetenties vallen, beleggen we bij zusterorganisaties zodat zij zich op vergelijkbare wijze als HCS Company als specialist op een vakgebied verder ontwikkelen.

Twee voorbeelden hiervan zijn HCS Cloud People met als specialisatie “Public Cloud” (Google, Amazon, Azure) en HCS Applications met als specialisatie “Application Development” (in eerste instantie Java en .NET). De volgende onderdelen van de HCS Familie laten zich raden: HCS Data, HCS Integration, HCS Security en HCS Business Automation. Maar, alles op z’n tijd: Rome is ook niet in een dag gebouwd.

2020 here we come!!

Goed, weer even terug met beide benen op de grond. Wat kun je in 2020 verwachten? We gaan onze kennis veel meer delen! Helemaal passend bij de community gedachte. Zo staan er inmiddels 10 Meetups gepland (iedere maand één met uitzondering van de zomerperiode), zeker 40 blogs en ruim 10 trips naar de belangrijkste events in ons vakgebied. Van Gartner tot aan KubeCon, van het Red Hat Summit tot aan het Red Hat Forum tot het Red Hat Tech Exchange. Houd zeker onze LinkedIn pagina in de gaten; dan mis je niets!

Graag willen we je uitnodigen om de komende jaren deel uit te maken van ons ecosysteem. Als partner, misschien zelfs collega of als klant? We kijken met vertrouwen uit naar 2020 en hopen, geheel conform de community gedachte, dat jij ons wilt helpen aan verdere groei en ontwikkeling. Uiteraard willen we jou maximaal helpen bij jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

Bij deze willen we je enorm bedanken voor de fijne samenwerking in 2019! Niet alleen jullie, maar ook de mensen om je heen. Partners, kinderen, naaste familie en vrienden. Want… superhelden hebben de eigenschap om met passie ergens aan te werken en, kunnen daardoor de wereld om zich heen wel eens een klein beetje vergeten. Kortom: houd de passie vast, voor je vak en voor elkaar. We wensen jou én je dierbaren heel veel geluk, gezondheid en plezier toe in 2020!

Met grote nieuwjaarsgroeten,

Namens alle collega’s van HCS Company,

Marko en Klaas-Pieter