01 October 2020

Community of Enterprise Open Source software?

Jan Buurman
Open Source

De voordelen van het gebruik van Open Source producten is wel algemeen bekend. Daar zijn documenten vol over geschreven. Bij vele organisaties is dit zelfs al opgenomen als beleid: “Gij zult Open Source gebruiken, tenzij”. In datzelfde beleid staan echter ook regels waar met een community Open Source oplossing moeilijk aan is te voldoen. Herkenbaar? Alleen moet je dit niet weerhouden om voor een Open Source oplossing te kiezen. Gebruik dan de Enterprise Open Source variant. Zo is OpenShift de Enterprise variant van de Open Source oplossing OKD. In dit blog behandelen we de voordelen van de Enterprise variant en staan we ook even stil bij de keerzijde.

 

De voordelen van Open Source Enterprise

Support 

Hetgeen altijd als eerste wordt genoemd bij Enterprise Open Source is dat je dan support krijgt. Dit is ook van belang. Als de werking van je IT stil komt te liggen door een probleem in dit product, dan wil je er niet alleen voor staan. Hierbij hebben we het niet over vrijblijvende ondersteuning maar middels een concrete Service Level Agreements aangeboden dienstverlening.

Functionaliteit

Er wordt enige functionaliteit aan het Open Source product toegevoegd. Dit is functionaliteit waar je in een bedrijfsmatige toepassing profijt van hebt, denk bijvoorbeeld aan een Single Sign On en een Role Based Access Control oplossing.

Getest

Voordat de Enterprise variant ter beschikking wordt gesteld, worden er aanvullende (functionele en integratie) testen uitgevoerd. Daarnaast wordt performance tuning uitgevoerd en eventueel de mogelijkheden voor het uitvoeren hiervan.

Security

Het bedrijfsmatig toepassen van een product betekent ook voldoen aan de vereisten op het gebied van veiligheid. Natuurlijk bevat het Open Source product hiervoor al allerlei functionaliteit en is dit product zeker niet ‘zo lek als een mandje’. Toch vinden er op dit gebied additionele activiteiten plaats voor bijvoorbeeld hardening of het geschikt maken van het toepassen in een situatie waar specifieke compliance eisen gelden. Een ander aspect op dit gebied is dat de leverancier je op de hoogte stelt als er een security patch is uitgebracht. Ook hiervoor ben je dus niet op jezelf aangewezen.

LifeCycle Management

Het gebruiken van het product in je organisatie betekent ook dat dit product geïntegreerd is met de rest van jouw IT-landschap. Als er dus een nieuwe versie komt, moet je vaststellen of hierdoor veranderingen moeten worden aangebracht. Je wilt dus niet afhankelijk zijn van de ‘grillen’ van een Open Source project voor het ter beschikking komen van nieuwe versies. De Enterprise variant biedt je een duidelijke LifeCycle ritme en roadmap.

Additionele diensten

Rondom een Enterprise Open Source product zijn aanvullende diensten beschikbaar, zoals trainingen. Daarnaast groeit het aantal producten die aanvullend zijn op het Enterprise Open Source product. De vraag is alleen; hoe goed werken deze nu samen? Ook daarbij helpt de leverancier door het certificeren van deze aanvullende producten. Zo weet je precies welke combinaties gegarandeerd goed samenwerken en waar je support op kan krijgen.

Community

Open Source is community driven, dat weten we. Nu zijn bij de meeste Open Source producten de communities nogal technisch van aard. Als je wilt weten hoe je dit product moet/kan toepassen in je organisatie, dan kan je daarover relatief weinig vinden. Enterprise Open Source daarentegen is gericht op het bedrijfsmatig toepassen. In het eco-systeem rondom dit product is hierover dan ook veel informatie met bijbehorende aanvullende diensten beschikbaar.

Is er ook een keerzijde?

Jazeker. Degene die we je vast niet hoeven te vertellen (maar toch doen), is geld. Voor een Enterprise Open Source product moet je betalen voor de subscripties. Een tweede, wat minder bekend gevolg, is dat degene die de Open Source community volgt ziet dat er reeds nieuwe versies beschikbaar zijn, die nog niet opgenomen zijn in de Enterprise variant. Dat is logisch want er moet nog het één en ander gebeuren om er de Enterprise variant van te maken. Je moet dus iets langer wachten totdat de nieuwe functionaliteit voor jou beschikbaar is. De vraag is, hoe erg dit is?

Al met al is voor ons de conclusie wel dat Enterprise Open Source het beste van twee werelden biedt. De voordelen van Open Source met de stabiliteit, de prestaties, de ondersteuning en het ecosysteem dat bedrijfssoftware biedt.