18 May 2022

Ansible Automates 2022

Paul Wetering
Ansible Automation Red Hat

Na 2 jaar online, was het 17 mei eindelijk weer zo ver: Ansible Automates 2022 in Maarssen! Als doorgewinterde Red Hat fans konden we dit niet aan ons voorbij laten gaan. Was je er niet bij, of wil je graag nog even nagenieten? Lees dan snel verder!

Marcel Timmer en Emre Girici opende gezamenlijk het evenement. Net als wij, waren ze blij om weer live en fysiek aanwezig te zijn. De punchline van de dag is “Bringing teams together, automate in concert.” waarbij mensen en cultuur centraal staan.

Belkacem Moussouni neemt ons tijdens de keynote mee in de Automation Adoption Journey. Hoe Automation niet alleen bedrijven helpt, maar ook professionals zoals engineers en team leads.

Ansible Automation Platform staat in de top 10 meest gebruikte automation frameworks, dit resulteert nu al in 40.000+ banen. Waar er in 2020 minder dan 20% van de bedrijven een Automation Architect aan boord hebben, zal dit in 2025 ruim 90% zijn. Voor professionals is nu hét moment om in te stappen en mee te groeien.

Veel bedrijven willen innoveren en groeien, maar worden door verschillende kwalen belemmerd. Er is vaak een versnippering van teams. Denk aan DevOps, IT Ops, Sec Ops en Network Ops. Deze teams opereren individueel prima, echter is er vaak geen integratie en beperkte samenwerking met andere teams. Dit bemoeilijk de mogelijkheid tot snel schalen en gezonde innovatie. Ansible Automation Platform is de Haarlemmerolie tussen al deze teams.

De Automation Adoption Journey begint klein met het automatiseren van simpele taken met hoog volume, bijvoorbeeld het patchen van systemen. Na de eerste successen groei je door naar het verenigen van de losse teams, silo’s, om zo processen in te richten die innovatie mogelijk maken. Het doel van de Automation Adoption Journey is uiteindelijk de digitale transformatie, gedreven door een “automation-first” mindset.

Centraal in digitale transformatie staan de 3 P’s: People, Process en Platform. Het enkel inhuren van meer mensen zonder de processen aan te passen, resulteert niet in innovatie. Het inhuren van meer mensen en het aanpassen van processen, resulteert in beperkte innovatie en toont als snel limieten. Dat is waar de 3e P komt kijken, het platform. Ansible Automation Platform biedt 1 platform, agentless voor de hele organisatie. Van datacenter tot clouds en edge. Van infrastructuur en configuratie tot apps en deployment. Ansible Automation Platform verbindt experts; architecten, developers, operators en admins.

Iedere expert bespeelt zijn eigen instrument en alleen als alle experts in de organisatie samenwerken vormt er zich een symfonie. De use-case van de Schwarz group, eigenaar van Lidl en Kaufland, laat feilloos zien wat Ansible Automation Platform kan doen op grote schaal, met meer dan 12.000 internationale locaties en meer dan 5000 jobs per dag.

De meest gemaakte fout is complex te beginnen. Begin klein en simpel, ontdek steeds meer, groei gestaag, integreer, innoveer en optimaliseer. Op deze manier wordt ook jouw Automation Adoption Journey een succes.

Na deze verhelderende keynote, was het tijd voor Fred van Zwieten om ons een 360 graden overzicht te geven van Ansible Automation Platform. Het Ansible Automation Platform is ontwikkeld vanuit een holistische aanpak. Hierin staan de volgende aspecten centraal: creëer, opereer en gebruik.

Het ontwikkelen van content voor Ansible gebeurt vooral op community niveau, gesteund door Ansible Galaxy, Ansible Collections en de Ansible Automation Hub. Dit zorgt ervoor dat al ontwikkelde code eenvoudig hergebruikt kan worden. Voor het maken van nieuwe content is er naast de VS.code plugin, sinds Ansible Automation Platform, ook nieuwe tooling zoals de ansible-navigator en de ansible-builder.

Voor de Ansible operaties is de “execution plane” losgekoppeld van Ansible Tower en daarmee is Tower hernoemd naar Controller, als “control plane” voor workflows, RBAC, logging, audit informatie, API en webhooks. De Ansible Automation Mesh is nieuw toegevoegd in de “execution plane”, waardoor schalen met meerdere “execution nodes” veel eenvoudiger en sneller gaat van datacenter tot remote locaties.

Binnen het gebruik van Ansible Automation Platform wordt vooral ingezet op integratie met ITSM-systemen, de API en de webhooks voor vergrote gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid.

Na deze mooie rondleiding heeft Marc Sheermohamed ons meegenomen in de fun en uitdagingen tijdens implementatietrajecten van Ansible Automation Platform. Ook heeft hij veel uitgelegd over GitOps als methode om snel en effectief met verschillende teams samen te kunnen werken aan dezelfde oplossing.

Opnieuw raakte ook hij het punt aan van de cultuurverandering in iedere organisatie om de implementatie een succes te maken en innovatie te waarborgen. Centraal blijven de 3 P’s; People, Process, Platform.

Na een lunch break was het tijd voor het customer panel, geleid door Emre Girici. De customer case dit keer was de Ansible Automation Platform implementatie bij ODC Noord. Emile Zweep, van ODC Noord, nam ons mee in hun reis vanaf een zero-automation omgeving, naar een multi-cloud Ansible Tower infrastructuur en uiteindelijk het Ansible Automation Platform.

De belangrijkste lessen die ODC Noord heeft meegenomen uit hun innovatie traject is dat alles draait om de mensen in een organisatie. Daarnaast is het belangrijk om vooraf de “definition of ready” te bepalen, anders wordt een implementatie geen succes. Door het gebruik van Ansible Automation Platform hebben verschillende teams de mogelijk gekregen om samen te werken op niveaus die voorheen niet mogelijk waren.

Na het customer panel was het tijd voor Victor da Costa om ons mee te nemen op reis door de digitale transformatie die geaccelereerd wordt door Ansible Automation Platform. Ook hier bleek weer sterk hoe Ansible Automation Platform als Haarlemmerolie werkt om teams te verbinden op 1 centraal platform.

Op de voet werd Victor gevolgd door Loic Avenel. In hoog tempo, zoals alleen een Fransman dat kan, haakte hij in op de schaalbaarheid van Ansible Automation Platform in de cloud. Verschillende use-cases werden gepresenteerd: multi-cloud management, full workloads lifecycle en cloud awareness. Als laatste werd kort ingezoomd op de samenwerking tussen Red Hat en Microsoft, waarbij Ansible Automation Platform binnenkort ook vanuit de Azure Marketplace te gebruiken is. Een waardevolle samenwerking.

Hierna was het tijd voor het partner panel. Onder leiding van Jeroen Schinkel hebben Jaap van Arragon, van Capgemini, en Alex Bron, van Conclusion Xforce, ingezoomd op een stukje best practices tijdens de implementatie van en het belang van automation. Ook hier kwam duidelijk naar voren dat in de praktijk blijkt dat de 3 P’s, People, Process, Platform, leidend zijn in het success van automation. Belangrijk is dat door automation er geen banen verdwijnen, zoals vaak gedacht wordt. Werk veranderd en daarmee zijn de mensen nog steeds nodig.

Na een korte koffie break was het tijd voor Ismail Dhaoui en Christian Jung om een geweldige live demo te geven. Ze hebben de kracht van Ansible Automation Platform aangetoond vanuit samenwerking tussen verschillende teams en integraties met ITSM en Slack. De demo zat goed in elkaar en bevatte een leuke dosis humor, waardoor het een aangename closing session was van een zeer geslaagde dag.

Al met al was de dag vooral gericht op de functionele kant van Ansible Automation Platform en minder op de technische kant. Het belang van de organisatorische wijzigingen en cultuurveranderingen is heel goed verwoord en meerdere malen gedemonstreerd tijdens deze succesvolle dag.

Ben je enthousiast geworden of heb je aanvullende vragen? Kijk dan eens naar onze inloopspreekuren, kom eens langs of neem gewoon eens contact met ons op. We zien en spreken je graag persoonlijk!