OpenShift en Automation


Wie zit er niet op te wachten?
Komt het van zelf? Ik kom zelf uit de “traditionele” beheer (ops) omgeving. De omgeving waarbij we nog steeds nieuwe systemen uitrollen, op zowel bare metal als VM’s. En op deze systemen ging ik dan braaf een OS uitrollen. Geautomatiseerd dan wel! Ja…, als het werkte althans.
Dit hadden we netjes zelf geautomatiseerd, alleen was het onderhoud aan deze automatisering soms meer werk dan ff zelf wat aanpassen, … en daar gaat je automatisering!
Ideeën genoeg maar de uitwerking gaat vaak maar langzaam. En vaak zit je ook nog steeds met ouwe automation-scripts die het wel doen, maar eigenlijk niet meer van deze tijd zijn. Tijd voor nieuwe Tooling!
Damn, maar welke Tooling heb je waarvoor nodig en welke werkt het beste met die andere Tooling! In deze jungle is het maar wat ingewikkeld om alles met elkaar te laten werken. Wie kent dit niet… en dan, komen de updates!
Stap over op automation “out of the box”
Dit klinkt te mooi om waar te zijn. En ja, dat is het ook, althans niet technisch maar wel organisatorisch.
Technisch is het mogelijk en kan het op een redelijke termijn uitgerold worden. Waar spreek ik dan over, micro services, zoals OpenShift van Red Hat.
Dit product is vooral een samenraapsel van Docker en Kubernetes, met een eigen schilletje (natuurlijk iets complexer dan dit).
Mijn eigen kennis met OpenShift is beperkt. Mijn eerste ervaring is tijdens het sollicitatie gesprek. Wel heb ik al wat kennis met Docker en Kubernetes. Dus ik ben niet helemaal blind .
Vanuit HCS ben ik op werk bezoek geweest bij Dictu (Ministeries van EZK) en Spir-it (IVO Rechtspraak). Bij deze klanten is de implementatie nog gaande en heb ik OpenShift in actie gezien. En de potentie van dit product is enorm! Vooral voor de ontwikkeling van de IT omgeving. DevOps is hiermee weer een stukje dichterbij. Want wie denkt dat DevOps al ruimschoots heeft geïmplementeerd, kan bedrogen uit komen.
Micro Services met OpenShift, geeft de IT-afdeling een enorme boost doordat de ontwikkeltijden van developers enorm omlaag gaan. En de beheer omgeving sterk vereenvoudigd wordt.
Een keer punt van deze ontwikkeling is wel, helaas… , dat de organisatie zich hierop moet aanpassen. En dat… heeft nog wel wat voeten in aarden.
Mis de trein niet
Mijn eigen idee over OpenShift, ofwel microservices, is dat we er uiteindelijk allemaal wel aan moeten geloven, voor een deel van onze infra dan. Bij deze ontwikkeling is het niet of, maar wanneer deze ontwikkeling zich door zet.
Ops-mensen zullen zich moeten aanpassen en in de ontwikkeling van DevOps mee moeten gaan. En Dev-mensen zullen zich moeten verdiepen in de Ops-ontwikkeling.