Highlights Red Hat Summit 2022
Yes, het is weer zover! Het jaarlijkse Red Hat Summit was op 10 en 11 mei, dit jaar in Boston en online. Zoals gebruikelijk zitten wij, als open source en Red Hat fans op de 1e rij! Wil je weten wat er verteld is op het Red Hat Summit? We geven je een samenvatting. Buckle up, hier gaan we!
“IT’s new normal: Fueling the sparks of innovation”
Paul Cormier (CEO, voormalig CTO) van Red Hat opent met het statement dat het moeilijk is om het “nieuwe normaal” te definiëren. Zéker in de IT. De wereld verandert snel. CIO’s, CTO’s moeten zelf, ieder voor zich, bepalen wat voor hén het nieuwe normaal is. De kans dat ze open source als vertrekpunt kiezen om het nieuwe normaal bij te benen is enorm. “We moeten ons allemaal continu blijven aanpassen” zegt Cormier. Door de pandemie is het “nieuwe normaal” alweer anders dan twee jaar geleden. We geven hem volledig gelijk.
Open source is inmiddels voorbij het domein van hobbyisten. CIO’s die open source tijdens de pandemie hebben gebruikt om te veranderen – in plaats van zich alleen te concentreren op overleven – hebben hun organisaties goed gepositioneerd voor flexibiliteit en groei.
“Innovatie, gevoed door open source en aangejaagd door de pandemie verandert ons nieuwe normaal”
– Paul Cormier –
“Waar we dachten dat we over vijf jaar pas zouden kunnen zijn, staan we nu al.” Hij schetst: Innovatie begint met een idee. Ruw potentieel dat wacht op ondersteuning, groei en support. Maar die vonk ontsteekt niet vanzelf. Met de juiste aandacht kan een vonk aangewakkerd worden, soms zelfs tot een brandend vuur. Dat is hetzelfde met innovatie. Door open source te gebruiken krijgen geniale mensen, ook die in jouw organisatie, de kans om ideeën te laten uitgroeien tot serieuze innovaties. Zo wordt ruw potentieel omgezet in een “innovatie engine”.
American Express
Ashesh Badani, Senior Vice President Products, interviewt American Express. Evan Kotsovinos geeft aan dat 61% van hun applicaties in een private cloud draait. Cloudnative payments draaien op twee keer zoveel rekenkracht tegen de helft aan kosten. De noodzaak voor een hybride oplossing voor cloud is hiermee maar weer eens onderstreept. Veel van onze klanten hebben ook private, public en edge in gebruik. Liefst beheer je die als één omgeving. 80% van de Credit Card aanvragen gaan via de site. Tijdens de pandemie heeft American Express het remote werken versneld ingevoerd; inmiddels gebruiken ze dit als differentiator voor talent recruitment. Sneller en flexibeler geldt niet alleen voor de IT, ook voor de mensen die er in werken.
Partners en ecosysteem: meer samenwerking
Klein beetje eigenbelang, wij zijn immer Premium Red Hat Partner. En…we zaten er al op te wachten. Nee. Niet Accenture (sorry). Tegenwoordig is Stefanie Chirasverantwoordelijk voor het Partner Ecosysteem. Goed voor de markt, goed voor ons en goed voor onze klanten. Stefanie introduceert Raj Wickramasinghe, Lead voor Hybrid and Emerging Platforms van Accenture, en interviewt hem over hun strategische samenwerking. Inspirerend! Ooit gaat dit natuurlijk HCS Company zijn 😜. Bij het 5 jarig bestaan van HCS Company hebben we Stefanie Chiras mogen interviewen, leuk om nog eens terug te lezen!
Voor Red Hat zijn de partners cruciaal om klanten te helpen bij de migratie naar de hybride cloud. Samen met Accenture ontwikkelen ze oplossingen met een initiële focus op:
- Applicatie en mainframe modernisatie richting open hybride cloud
De grenzen tussen public en private cloud vervagen en er is geen one-size-fits-all oplossing. Accenture en Red Hat helpen klanten een holistische cloudstrategie te ontwikkelen die hybride omarmt zodat er meer operationele efficiëntie ontstaat en innovatie gestimuleerd wordt. Uiteraard op basis van Red Hat OpenShift. - Automation
De belofte van 99% reductie in downtime voor rolling upgrades, 100% reductie in downtime voor patching van OS en 50% snellere ontwikkelingstijd door infrastructuur als code. - Edge Computing
De schaal en complexiteit van gegevens die door verbonden apparaten worden gecreëerd is enorm en verlegt de grenzen en mogelijkheden van netwerk- en infrastructuur. Applicaties kunnen aan de edge worden geïmplementeerd, waardoor de afhankelijkheid van een fysieke footprint wordt verminderd. - Soevereine cloud
Organisaties werken vaak met een ingewikkelde lappendeken van veel technologische oplossingen. Tegelijkertijd moeten ze zich aanpassen aan nieuwe, opkomende industriestandaarden en compliancy richtlijnen. Partners helpen klanten de locatie, toegang tot- en verwerking van gegevens “Soeverein” in de cloud te beheren door middel van open source.
Red Hat Enterprise Linux 9
Uiteraard is er Red Hat Enterprise Linux. Versie 9 vormt het fundament van het open hybride cloudportfolio. RHEL-abonnementen kunnen naar keuze gemigreerd worden naar de cloud met Red Hat Cloud Access. Ondertussen kan elke organisatie die public cloud wil adopteren het platform on-demand implementeren op marktplaatsen voor cloudproviders, waaronder Amazon Web Services, Google Cloud, IBM Cloud, en Microsoft Azure.
Edge: “Decisions need to be made where data is”
Geheel volgens de Hybrid Cloud gedachte, is RHEL 9 ook ontworpen met edge computing in gedachten.
“With the rise of so many connected devices, high latency is not an option. Decisions need to be made, where the data is. This is way Edge is a natural extention of hybrid cloud.”
– Stefanie Chiras –
Een aantal belangrijke features van RHEL 9:
- Edgebeheer wordt geleverd als een service, voor het uitvoeren van implementaties op afstand met meer beveiliging en controle.
- Automatisch terugdraaien van containers met Podman, de geïntegreerde containerbeheertechnologie van Red Hat Enterprise Linux. Deze functie detecteert automatisch of een nieuw bijgewerkte container niet kan worden gestart. Als dat gebeurt, rolt Podman de container terug naar de vorige werkende versie.
- Ondersteuning voor het maken van images voor cloudproviders** en virtualisatietechnologieën, waaronder AWS, Google Cloud, Microsoft Azure en VMware.
- Beschermingen tegen beveiligingsproblemen op hardwareniveau, zoals Spectre en Meltdown, plus de mogelijkheid om geheugengebieden te creëren die niet toegankelijk zijn voor potentieel schadelijke code.
- Ondersteuning voor PCI-DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) en meer.
- Mogelijkheid om frauduleuze wijzigingen in de infrastructuur te detecteren, zodat het gemakkelijker is om de kans op systeemcompromissen te beperken.
- Systeemrollen voor geautomatiseerde workflow voor het maken van specifieke systeemconfiguraties.
- Rollen voor Postfix, high-availability clusters, firewall, Microsoft SQL Server, webconsole en meer.
- Ondersteuning voor live-patching van de kernel vanuit de Red Hat Enterprise Linux-webconsole.
Cloud Services voor Legacy Empowerment
Red Hat’s Cloud Services-portfolio wordt geleverd met managed services voor hybride omgevingen en integreert naadloos met Red Hat OpenShift. Interessant, want hiermee ondersteunen we de modernisering van bestaande applicaties gemakkelijker. Goed te gebruiken voor zowel nieuwe applicatieontwikkeling als het uitbreiding van bestaande, monolitische applicaties.
Cloud Services bevatten nu:
- Red Hat OpenShift Service Registry, zodat ontwikkelteams API’s en schema’s kunnen publiceren, ontdekken en hergebruiken.
- Red Hat OpenShift Connectors, voor connectiviteit met verschillende systemen van derden en no-code integratie met Red Hat Openshift Streams voor Apache Kafka.
- Red Hat OpenShift-databasetoegang, voor consistent Database as a Service-verbruik in hybride cloudomgevingen.
- Red Hat OpenShift Data Science, een beheerde cloudservice voor datawetenschappers en ontwikkelaars. Een sandbox voor het ontwikkelen, trainen en testen van machine learning-modellen. Beschikbaar als add-on voor OpenShift Dedicated en Red Hat OpenShift Service op AWS.
- Red Hat OpenShift Streams voor Apache Kafka ondersteunt nu gedetailleerd identiteits- en toegangsbeheer en levert metrics en monitoringdashboards. Het beschikt ook over PCI-certificeringen.
- Red Hat OpenShift API Management, in de Developer Sandbox voor Red Hat OpenShift, beschikbaar voor proefversies. Deze module ondersteunt de ontwikkeling en implementatie van API-first applicaties via een gehoste en beheerde OpenShift API Management-service**. Updates omvatten betere ondersteuning voor beveiliging en naleving, waaronder PCI-, ISO- en SOC2-certificering, plus een API-ontwerperpreview.
Beveiliging
Red Hat introduceert een beveiligingspatroon voor de toeleveringsketen van software. Het patroon levert complete stacks als code en definieert, bouwt en valideert de benodigde softwareconfiguraties. Het maakt gebruik van een Kubernetes-native, CI-pipeline via Red Hat OpenShift Pipelines en Red Hat OpenShift GitOps voor versiebeheer. En, via Tekton Chains bevat het patroon Sigstore een open-source project dat erop gericht is cryptografische ondertekening van code toegankelijker te maken.
Red Hat Ansible Automation Platform op Microsoft Azure
Met het Red Hat Ansible Automation Platform op Azure kunnen IT-organisaties automatiseren en schalen in de cloud. Facturering is nu geïntegreerd met Microsoft en ondersteunt kant-en-klare automatisering. Toegang tot Ansible Automation Platform functies biedt bijvoorbeeld content-signing, wat helpt bij het borgen van de beveiliging van de softwaretoeleveringsketen.
Ook interessant is dat partners (onze OpenShift Installer en Legacy Empowerment stack!) hun Red Hat Ansible Certified Content Collections valideren voor Microsoft Azure, waardoor klanten de Collections en playbooks die ze vandaag gebruiken in de cloud kunnen uitvoeren. Gestandaardiseerde automatiseringscontent wordt uitgebreid waar de operaties dit nodig hebben. Partners zoals Accenture, CyberArk, F5 en Kyndryl hebben al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om hun Content Collections voor klanten te valideren. Iets voor HCS Company om ook zeker naar te kijken!
Op dag twee introduceert de CTO van Red Hat, Chris Wright, de visie van Red Hat voor de komende jaren.
Focus op platformen: van software naar AI
De focus van Red Hat ligt op platformen. Platformen waarop organisaties en mensen bouwen en innoveren. Data en machine learning worden hierin een steeds belangrijker.
“Software ate the world, AI is now eating software.”
– Chris Wright-
Collectieve intelligentie, voorspellingen, inzichten, allemaal vanuit gegevens. Dit introduceert een aantal interessante uitdagingen, bijvoorbeeld als het gaat om gegevens en privacy. Wat doen we met de gegevens? Denk aan Cambridge Analytica, iedereen maakt zich zorgen over zijn of haar eigen gegevens. We zoeken dus technieken waarmee we inzichten uit data kunnen creëren zonder de privacy in gevaar te brengen.
Eenvoud voor operations
Gedistribueerde systemen zijn ingewikkeld. Red Hat gecertificeerde Engineers lossen echt hele moeilijke problemen op. Red Hat heeft als missie die complexe systemen toegankelijk te maken voor iedereen, vaak ook operationele teams. AI speelt daarin een belangrijke rol. Red Hat benut de waarde van data uit de complexe infrastructuur, voert deze aan modellen en voorspelt gedrag. Uiteindelijk kijkt Red Hat naar autonome computing. Autonome clouds die zo veel mogelijk zichzelf bedienen met minimale menselijke tussenkomst, zodat we een enorme schaal krijgen.
Kunstmatige intelligentie voor developers
Developers willen soortgelijke intelligentie in hun applicaties opnemen. Denk aan aanbevelingen en personalisatie voor eindgebruikers. Developers hebben dus gemakkelijke toegang tot die gegevens nodig. Red Hat maakt de uitdagende, op datawetenschappers gerichte workflow toegankelijk voor ontwikkelaars.
Wright onderscheidt een aantal gemeenschappelijke patronen; er zijn gegevens, er zijn streaminggegevens, er is gegevensverwerking en er is verbinding met die procesgegevens of een trainingsmodel voor een applicatie. Red Hat heeft hier omheen een open source-project gebouwd waar mensen kunnen samenwerken, genaamd OpenDataHub. Red Hat praat met banken die kijken naar witwassen en fraudedetectie en kijkt met ziekenhuizen naar het verminderen van tijd die verpleegkundigen nodig hebben om informatie van patiënten te verzamelen.
Complexiteit blijft, ook in de cloud
Vijf jaar geleden lag de focus op cloud computing en het brengen van een enorm aantal apps naar de cloud. De cloud had een soort T-shirt maat small, medium, large kijk op de wereld van computergebruik. Het creëerde het idee dat computers homogeen zijn. Als je vandaag naar een cloudprovider gaat en het aantal verschillende machinetypes of instantietypes telt, zijn het er niet slechts drie. Het is een groot aantal en die zijn allemaal gespecialiseerd.
Wright heeft een hekel aan disruptie in innovatie, het is aan de ene kant een modewoord, dus dat trekt de aandacht. Innovatie komt voort uit elke dag verbeteringen aanbrengen. Hieruit ontstaan nieuwe kansen.Niks nieuws; microservices zijn een manier om functionaliteit in te kapselen, te delen en opnieuw te gebruiken met andere ontwikkelaars. Objectgeoriënteerd programmeren was decennia geleden om diezelfde reden bedacht. De technologie is veranderd, we bouwen voort op onze geschiedenis en we verbeteren altijd stapsgewijs. Wright moedigt aan om na te denken over stapsgewijze veranderingen om iets fundamenteel nieuws te creëren.
Machine enhanced human intelligence
Mensen laten doen waar ze goed in zijn. Het geregel wegnemen. Repetitieve taken, grote berekeningen. Dat is een deel. Het andere deel is: Wat gebeurt er in het machine learning-model? Hoe creëert het de inzichten die het creëert? Daar is werk aan de winkel. Organisaties moeten begrijpen wat er achter de inzichten zit. Niet blind vertrouwen. Als een organisatie bevooroordeelde gegevens aanbiedt, aan een computer die schijnbaar onbevooroordeeld is, komt er niet een onbevooroordeeld resultaat uit.
Wat betekent dit nu voor onze klanten?
We sluiten af met een tevreden gevoel. Red Hat beweegt richting “enhanced human intelligence” wat zoveel betekent als: “samen de wereld een stukje beter maken.” Met Open Source projecten als OS-Climate Data Commons wordt dat duidelijk zichtbaar. Het mooie van open source is dat een aantal van onze klanten daar ook zelf in de communities al druk mee aan de slag is. We verwachten dat het gebruik van data en AI op een platform als OpenShift met Data Science gaat toenemen. Verder is het per organisatie verschillend, al kwam één van de “Innovation Awards” kandidaten ons bekend voor: UK’s department for Work and Pensions. Mooi om te zien hoe zij een enorme verschuiving hebben doorgemaakt als team door gebruikt te maken van container-technologie. Het “committen” van softwarecode richting daadwerkelijk productie is van 9 uur naar 15 minuten gegaan. Dat heeft het “UWV van Engeland” mooi gedaan!
Nog eens rustig over napraten?
Zo. Dat was veel informatie. En we hebben nog maar een topje van de ijsberg kunnen zien en bespreken. Kortom: teveel om op te noemen. We moeten nu echt stoppen, de blog is al te lang. Natuurlijk zouden we nog graag door gaan. Want wat kun je hier nu allemaal mee?! Dat bespreken we graag! Bijvoorbeeld in een van onze inloopspreekuren. Of, onder het genot van een lekkere kop koffie. Dat kan natuurlijk altijd (en vinden we ook heel leuk ;)). Dus: ben je nu nieuwsgierig naar wat deze aankondigingen voor jouw organisatie kan betekenen? Of heb je gewoon lekkere koffie? Neem contact met ons op en we praten je graag persoonlijk bij!