09 May 2019

“Every great achievement begins with a bold goal”

Klaas-Pieter Majoor

Yes! Vandaag trapt Paul Cormier af met een degelijk verhaal waar een kop en staart aan zit. Red Hat wordt gepositioneerd als een pure player in Open Source. Terecht als je het ons vraagt. Al sinds het ontstaan van Red Hat, vanaf versie 2.1 (“Wees eerlijk, niemand koopt een 1.0 versie”) committeert Red Hat zich aan pure Open Source en doet daaraan geen concessies. Wij geven alles wat we doen terug aan de community. 100% open. Geen open core, niet “dit wel, dat deel van de software niet”, maar gewoon alles! De zaal applaudiseert, Cormier spreekt tot de verbeelding.

“Every great achievement begins with a bold goal”. Cormier noemt zijn persoonlijk meest aansprekende voorbeeld: de missie om de mens op de maan te laten landen. President John F. Kennedy drukte op 25 mei 1961 zijn wens als volgt uit om binnen afzienbare tijd mensen op de Maan te laten landen: “I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth.

Cormier vervolgt “stel je eens voor…” als het 50 jaar geleden al mogelijk was om de mens op de maan te laten landen… De rekenkracht van vandaag de dag is 60 miljoen (!) keer krachtiger dan de rekenkracht die gebruikt werd om de mens op de maan te laten landen. De kracht van Open Source Communities is groter, sterker dan ooit.

“Realizing bold goals: we’ve done that for 17 years right now.”
Red Hat stelt zichzelf ambitieuze doelen. 17 jaar geleden was dit het neerzetten van een 100% puur open source organisatie. Dat het, mede door de Open Source communities, zó groot zou worden had niemand verwacht. Open Source is inmiddels de hoeksteen van een  “multibillion software business” stelt Cormier. “Alle grote software vendoren hebben het model omarmd. Red Hat is als nichespeler gestart en kijk waar we nu staan!”

Een ander ambitieus doel was het neerzetten van Linux als fundament voor de toekomst. Ook dat is bereikt, stelt Cormier: Server workloads, IoT devices, waar je ook kijkt: Linux wordt gebruikt als basis. In de meeste gevallen zelfs Red Hat Enterprise Linux.

“Vanaf dit punt”, vervolgt Cormier ”is Open Hybrid Cloud de standaard architectuur voor de toekomst.” Het moet niet uit maken in welke cloud jij iets wilt doen, jij bepaalt waar je data en je code staan. Of het nu in een eigen datacenter is of in de publieke cloud. De community blijft komen met innovatie. In 2014 pikte de community het bestaande concept “containers” op. In 2015 kwam Kubernetes en inmiddels is er OpenShift. OpenShift, of Enterprise Kubernetes, vermenigvuldigt de kracht van hybride cloud exponentieel. “Hybrid is the infra architecture of the future. Openshift is the force multiplier for hybrid.”

Uiteindelijk heeft dit geleid tot een van de grootste acquisities in de geschiedenis van de software business. Of, om maar een quote te geven van Neil Armstrong: “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”. “We’ve only just started”

Vervolgens neemt Burr Sutter, Global director of Developer Experience, het podium over met veel energie. Voor wie Red Hat een beetje kent, weet dat Burr Sutter en zijn team vaak spraakmakende en innovatieve live demonstraties geven. Zo ook vandaag! Leuk om te zien, het motto “Zien is geloven” wat zo krachtig is, wordt ook door Sutter gebruikt om te laten zien wat er mogelijk is.

Windows
De live demo start vanuit…. Windows?? Ja, Windows. Om aan te tonen dat management van Red Hat Enterprise Linux vanuit iedere device mogelijk is. Via de web interface kom je gemakkelijk in een terminal terecht. Powershell kan ook maar de engineer die de demo geeft weigert dit te laten zien. Nerd humor die we wel kunnen waarderen. Het publiek wordt gerustgesteld, alles wat vanuit de cockpit gedemonstreerd wordt, is ook via de terminal te doen (dus te automatiseren). Sterker nog: het is “massively scalable” wat wil zeggen dat bijvoorbeeld 10.000 servers ook geautomatiseerd kunnen worden met Ansible en Smart Management. En met één druk op de knop geupdate of bijgewerkt worden.

RHEL 8 is via GUI toegankelijker geworden. Stoarge uitbreiden? Drag en drop. Het coole is dat de storage providers ondertussen wel in any cloud kunnen draaien. Door middel van blueprints kan een golden image gemaakt worden en uit een cloud naar keuze. Via cloud.redhat.com kun je alle RHEL instanties op welke locatie dan ook gaan managen. Zeker nuttig voor veel van onze klanten. Hybrid is hierin enorm waardevol. Eerlijk? RHEL 8 is echt heel gaaf en wat ons betreft heet Cormier gelijk. RHEL heeft de potentie op Hybrid Cloud te domineren. Of het nu gaat om on-premise, supercomputers of public cloud: RHEL is geautomatiseerd te managen. Eenvoudig en krachtig. Hetzelfde gebeurt met data: hierin is het doel gelijk aan het platform: jouw opslagcapaciteit elastisch schaalbaar en onafhankelijk van welke infrastructuur dan ook.

En dan operators.
Een revolutie in ons vakgebied waarmee enorme potentie! Het uitrollen van applicaties, maar ook het lifecyle management van deze applicaties op een containerplatform is volledig geautomatiseerd. Wat dit betekent? Updates zonder downtime. Automatisch uitrollen van software versies naar (interne) klanten. We komen hier later op terug want dit is een echte game-changer in ons vakgebied. OpenShift 4.0 gebruikt de operator hub waarin de community software beschikbaar kan stellen aan afnemers op een niet te volgen eenvoudige manier. Software operators zorgen er voor dat technisch beheerders complete in hun kracht komen te staan.

Wat betekent dit voor ons?
Innovatie werkelijk werkend is onze “slogan”. Grappig genoeg zegt Red Hat min of meer hetzelfde in de sessies van vandaag. Alles wat nodig is, is een dosis lef, focus op het ecosysteem en een team dat de capaciteit heeft om de juiste dingen te doen. Bij voorkeur een gemixt, multidisciplinair team, eager om innovatie werkend te maken. Wat voor Red Hat geldt, geldt ook voor ons: “We set bold goals; our people and technology bring them to life.” Of, zoals wij dat zeggen: Innovatie. Maar dan werkelijk werkend.