Nieuws

10-mrt-2020

Even voorstellen: nieuwe collega Gerben Welter

gerben welter hcs company

Goed nieuws: vanaf 1 maart jl. is er weer een absolute Red Hat kanjer bij HCS Company gestart: Gerben Welter! Met een kort interview stellen we hem graag verder aan jullie voor.

Gerben Welter is ons met subtropische roots komen versterken als Red Hat expert en maakt een grote bekende verzekeraar gelijk onveilig met zijn OpenShift ervaring. Learning on-the-job is iets wat deze Tenacious G liefhebber niet afschrikt. We zijn super blij met zijn komst, we gaan mooie avonturen tegemoet samen!

Om Gerben direct wat beter te leren kennen, stelden we hem een paar vragen:

Hoi Gerben. Welkom! Vertel eens iets over jezelf…
Mijn naam is Gerben Welter, 45 jaar en ik woon al weer ruim 10 jaar in Harderwijk. Ik ben getrouwd en heb een zoon van 11 en een dochter van 8.

Zit je al lang in de IT? Wat is je achtergrond?
Computers zijn al van jongs af aan onderdeel van mijn leven vanwege mijn vader. Door zijn interesse voor electronica hadden wij al vroeg thuis computers. Van de obligate IBM XT tot de Apple II en zelfs een Texas Instruments 99/4A. Dat gaf mij de mogelijkheid om daar kennis van op te doen en mee te spelen. In eerste instantie bleef het natuurlijk bij spelen, zeker met de Commodore 64 die later kwam. Door een buurjongen kwam ik ook in contact met de Amiga. Dat was echt een wereld van verschil met de PC's die toen nog voornamelijk saaie machines waren. Met de Amiga heb ik mijn eerste BBS'en bezocht. Eerst nog met een 1200 baud modem, die mijn vader had, maar later vaak met een eigen 14k4 modem. Vaak tot ongenoegen van mijn ouders omdat ik de telefoonlijn bezet hield maar ook tot verdriet van mijn bankrekening vanwege alle belminuten.

Met de komst van ISDN was het eerste probleem opgelost maar het tweede probleem werd er niet minder op. Zeker niet met de intrede van het Internet. De eerste kabelmodem was dan ook meer dan welkom. Op de HTS kwam ik via mijn bijbaan bij Netwerkbeheer in contact met Novell en Linux. Met name Linux trok mij heel erg vanwege het Open Source karakter. Lang niet alles werkte zo soepel als tegenwoordig, maar doordat het Internet niet meer beperkt werd door mijn bankrekening was er letterlijk een wereld aan informatie beschikbaar. Er zijn heel veel uren gestoken in het werkend krijgen van mijn 486 en alle bijbehorende hardware. 's Avonds laat een custom kernel compileren op de PC van iemand op IRC aan de andere kant van wereld was ook niet ongewoon voor mij. 

In het begin van mijn werkzame leven ben ik vooral met Novell producten bezig geweest en kon ik maar spaarzaam met Linux werken. Soms met en soms zonder het medeweten van het management omdat Linux vaak niet als volwaardig alternatief gezien werd. Dat werd later beter doordat Novell haar producten naar Linux ging porteren. Pas rond 2009 kon ik mij full-time met Linux bezig houden. In die tijd heb ik een groot deel van het Red Hat portfolio leren kennen en gebruiken. Van custom desktops tot geclusterde omgevingen.

Waarom heb je voor HCS Company gekozen?
Bij HCS heb ik weer het gevoel samen te werken met een stel vakidioten. En dan bedoel ik idioten op de beste manier mogelijk. Collega's die passie voor dit vak hebben en dan met name Linux en Open Source. HCS biedt mij ook het type project waar ik genoeg uitdaging in heb en voldoening uithaal.

Wat ga je bij HCS Company doen?
Mijn eerste opdracht is precies waar ik naar op zoek was. Het verder uitbouwen en productierijp maken van een OpenShift omgeving. Kubernetes is een snel ontwikkelende technologie die Red Hat bruikbaar heeft gemaakt voor de Enterprise. Zeker met de laatste versie maakt OpenShift het mogelijk om je te richten op het beschikbaar maken van diensten en applicaties zonder te veel na te denken over de onderliggende infra.

Wat is jouw visie op IT?
De onderliggende infra is steeds meer een 'commodity' aan het worden. Ik heb vroeger heel veel geleerd van het inrichten van hardware en het beheer en monitoring ervan, maar die kennis lijkt al bijna niet meer relevant nu we tegenwoordig in termen als 'Compute', 'Storage' en 'Network' denken. Naar mate steeds meer applicaties 'Cloud Ready' zijn of gemaakt kunnen worden, wordt de onderliggende infra steeds minder relevant. De uitdaging nu is 'Automation'. Hoe snel en flexibel kun je diensten en applicaties beschikbaar maken, waar ze nodig zijn, met zo min mogelijk beheer? Automation is daarom het nieuwe beheer.

Waar kunnen we jou vinden buiten het werk? Oftewel; waar word je blij van?
Omdat ik grotendeels van mijn hobby mijn werk gemaakt heb, ben ik in mijn vrije tijd vaak bezig met het lezen over nieuwe ontwikkelingen en het uitproberen van nieuwe technieken. Maar als het weer straks wat beter wordt is het ook weer leuk om op de (motor)fiets te zitten of lekker tot rust te komen aan de waterkant met een hengel in mijn hand.

Waarom ben je zo dol op dit vak?
Ondanks dat ik thuis geen zin heb om beheerder te spelen (nee, ik heb geen klein datacenter thuis), heb ik altijd gemerkt dat ik het leuk vind om zaken te automatiseren die mij het leven makkelijker maken maar ook waarde leveren. Hierdoor is IT steeds minder een vraag van: 'Wat het kost het?', maar 'Wat levert het op?' Daarnaast is de DevOps manier van werken mij op het lijf geschreven. Het zit precies op de scheidslijn van het bouwen van de juiste infrastructuur en waar nodig met automation en code het gewenste resultaat bereiken. 

Op de website kunnen we jou vinden als ‘Tenacious G’, leg uit…
Het is tegenwoordig steeds moeilijker om ergens echt expert in te zijn. Alles weten is onmogelijk maar met de juiste instelling en kennis van het probleem kan je meestal wel tot een goede oplossing komen. Dit gaat niet altijd even makkelijk maar door mijn vasthoudendheid en doorzettingsvermogen weet ik meestal met een oplossing te komen. Daardoor is de beloning voor mij tweezijdig: de klant kan verder en mijn kennis is weer dieper en uitgebreider. 

Bedankt voor het leuke interview, Gerben. Van harte welkom in ons team!


 
Laat een reactie achter