11 May 2021

Digitale transformatie bij een FinTech organisatie

Klaas-Pieter Majoor
Openshift Projecten

In dit blog nemen we jullie mee in een van onze OpenShift projecten, namelijk in de digitale transformatie van een prachtige FinTech organisatie. Hoe ging dit traject van start en hoe bepaalden we de vervolgstappen? We delen een kijkje in de keuken. En we verklappen alvast: one size fits all bestaat niet!

Dit keer een projectupdate van een van onze leukste klanten! Ja, nu weet ik dat bij al onze klanten de alarmbellen af gaan, want dat zijn ze natuurlijk allemaal! En, ze zijn allemaal bezig met een “digitale transformatie”. Wat dat ook mag betekenen. Wat ze eigenlijk bedoelen is dat ze hun dienstverlening continu verbeteren. Zo ook deze klant die maximaal de voordelen wil benutten van “cloud-native” en zich realiseert dat techniek en “de cloud” niet zaligmakend is. Immers, “a fool with a tool, is still a fool”…

Na een aantal kennismakingsgesprekken over de onderwerpen zoals cloud-native, containerisatie, en applicatiemigratie blijkt dat we een klik hebben. In tegenstelling tot onze “concurrerende” partijen, wil HCS Company geen structureel contract van substantiële omvang, maar gewoon, een gaaf project voor de collega’s waarin we intensief samenwerken met onze klant. En waarbij we onze best practices kunnen delen, en zelf ook wat kunnen leren, dus die best practices ook nog eens aanscherpen en verbeteren.

Batteries included

Als de betreffende manager dit leest dan lacht ‘ie hardop want het “batteries included” model komt van hem en wij hebben het gretig omarmd. Want hoe gaaf is het als je je alleen maar bezig hoeft te houden met het schrijven van code? Geen gedoe meer bij het releasen of deployen van software, of het onderhouden van middelware componenten. Gewoon werkende software, in een cloud naar keuze. Managed & Open Hybrid cloud. Dat zijn de toverwoorden hier.

Zien is geloven

Verschillende aanbieders van cloud providers passeerden de revue. Van AKS tot EKS tot zelfbouw K8S en OpenShift. De één nog mooier dan de ander. De partijen beconcurreren elkaar met “Funding”-programma’s die een (aanzienlijk) deel van de cloud capaciteit gratis beschikbaar stellen voor een bepaalde periode. Dat maakt instappen wel weer heel eenvoudig. Maar pas op: zorg voor een gezonde onafhankelijkheid van de onderliggende cloud provider! OpenShift to the rescue. Oh nee. Managed OpenShift to the rescue. Want: batteries included.

Hoe ziet zo’n implementatietraject er uit?

Moeilijk te zeggen. Er is geen “one size fits all”. In dit geval hebben we een applicatie gepakt, gesplitst in componenten, componenten gemoderniseerd en deze op een containerplatform neergezet. Daarbij hebben we het mogelijk gemaakt om de softwareontwikkeling sneller, beter en effectiever te laten plaatsvinden. Een goed fundament voor toekomstige softwareontwikkeling is hiermee gelegd, in een cloud provider naar keuze. Vanuit HCS Company zijn wel 8 (!) verschillende mensen aangehaakt die allemaal hun eigen bijdrage leveren.

Tech Sessies, Organisatorische sessies

Al gauw bleek dat we grofweg twee trajecten konden onderscheiden: de Techniek & Organisatorisch, op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. We zullen ze niet allemaal langs lopen, maar een greep uit de sessies: in de techniek is er gekeken naar sizing en configuratie, data persistance, security, app lifecyclemanagement, CI-CD en OpenShift Walk Through. Schema updates in GIT, Liquibase voor DB Schema management, Postgres wel of niet in een container, PGDump en PGRestore voor database? Het gebruik van Gitflow, Puppet, Ansible, Tekton, ArgoCD is uitgebreid aan bod gekomen. Walkthrough sessies OpenShift, Tekton, ArgoCD. We spraken over het positioneren van Vaults, Registries.

In de organisatorische sessies hebben we gekeken naar de skillset en positionering van het platform enablement team, de “mindset” binnen de organisatie en de DevOps cultuur. Gedragenheid vanuit management voor een compleet nieuwe manier van werken. Gaaf om te doen!

One size fits all bestaat niet

Wij geloven in maatwerk met slim hergebruik van onze bestaande kennis en kunde. Wat we leren bij de ene organisatie, bieden we graag aan bij een andere organisatie. Zo blijven we zelf ook scherp en werken we aan onze kennis en kunde op dit vakgebied. Specifiek voor deze FinTech klant betekende dit een aantal interactieve sessies met development, operations en – niet te vergeten – management. Na alle partijen gesproken te hebben zijn we “gewoon” gestart in sprints van twee weken. Bijsturen kan altijd! En guess what? Het werkt perfect! Collega’s vinden het een ‘cool’ project, zoweel studenten tot zeer ervaren engineers smullen van de ambitie van deze klant. En zij van de kennis die we inbrengen.

En nu?

Inmiddels draait de eerste applicatie op het managed platform, voorzien van moderne, cloud-native componenten. De applicatie gaat naar productie en wordt uitgerold voor verschillende klanten waarmee ook multitenancy gerealiseerd is. Nu gaan we opschalen: ook voor andere applicaties zijn de gerealiseerde voordelen relevant: minder downtime, sneller van idee naar productie. We gaan nog even door!