De Hybrid Cloud is er. Eindelijk.
Zoals je van ons gewend bent bezoeken we jaarlijkse verschillende events, waaronder het Red Hat Summit. Helaas vanwege COVID niet live vanuit San Francisco of Boston, maar “gewoon” vanuit Nederland, waar we onze remote werkplek volledig hebben afgestemd op de verschillende live streams! Het voelt een beetje als een voetbalwedstrijd thuis kijken: minder gaaf dan de echte wedstrijd, maar wel meer tijd om het event goed te bekijken. Geen zin om alles terug te kijken? Lees ons verslag en doe er je voordeel mee!
Zoals gebruikelijk is het ook in de online variant een beetje worstelen door alle live-streams van partners, sponsors en software bedrijven. Gelukkig heeft Red Hat hier rekening mee gehouden en de content enigszins ingekort ten opzichte van het “real life” summit. Wat wel blijft verbazen is dat de techniek zo nu en dan echt te wensen over laat. Streams die niet laden, audio dat ineens naar Spaans (?) gaat zonder dat het aan te passen is. Het schept wel een band met de kijkers vanuit de hele wereld, want de chat bleef het gelukkig altijd goed doen. Maar genoeg over de randzaken, let’s get into it!
The Enterprisers Project
Om te beginnen: we hebben een nieuwe host. De opening wordt gedaan door Emily Brand – Chief Architect, die de dialoog aan gaat met verschillende sprekers van de dag. Nee, jullie lezen het goed, dit jaar dus geen Stefanie Chiras, helaas…! Gelukkig is de energie van Emily Brand van een dusdanig niveau dat de interviews goed te volgen zijn. Wel tijd voor ons om ook maar eens met haar een interview te gaan plannen. Ze schrijf veel op The Enterprisers Project, het IT Leadership blog van Red Hat:”A community helping CIOs and IT leaders solve problems”. Dit, in combinatie met onze eigen doelgroep van IT managers en CIO’s lijkt een perfecte match. De interviews komen natuurlijk over, het vraag- en antwoordspel is prettig om naar te kijken.
Open Source: bron van innovatie
Paul Cormier, tegenwoordig CEO van Red Hat opent, hoe kon het ook anders, met de geschiedenis, impact en het belang van open source en open standaarden.
Wist je bijvoorbeeld dat Henry Ford al in 1909 het patent voor de auto heeft aangevochten? In 1909 verloor hij de zaak, maar in hoger beroep kreeg hij in 1911 alsnog gelijk. Door die rechtszaak te winnen, kon niet alleen hij, maar een hele industrie rondom auto’s floreren. Het zal he niet verbazen dat hij uiteindelijk terecht komt bij Linus Torvalds en Linux om uiteindelijk te concluderen dat het “open” model de norm is dat vooruitgang mogelijk maakt.
Waar Morgan Stanley in 2001 van Unix naar Linux ging, zijn financiële instellingen zich vandaag de dag aan het uitvinden op het gebied van FinTech oplossingen. Het bedrijf NTT Data is een voorbeeld organisatie die innovatie blijft door het aanbieden van een open canvas platform op basis van de Red Hat producten.
Mooi recent voorbeeld is dat er inmiddels ook een common robot OS (ROS) is ontstaan waarmee de werklast zich uitbreidt van datacenters, naar publieke cloud providers en nu dus ook naar “Edge” devices als robots. Zelfs hardware wordt nu ontworpen op basis van open source architecturen. Kortom: open source is en blijft een bron van innovatie. Enterprise open source wordt door Cormier genoemd als het consumptiemodel van innovatie voor grote organisaties. Geef hem eens ongelijk.
De Hybrid Cloud is er. Eindelijk.
Dan de kern van de zaak. Eerlijk is eerlijk, Red Hat (Paul Cormier, toen nog CTO en nu CEO) heeft het 10 jaar geleden goed voorspeld: Hybrid Cloud is inmiddels de norm voor vrijwel alle enterprise organisaties vandaag de dag. Cormier nodigt zijn vrienden van AWS (Matt Garman), Microsoft (Scott Guthrie) en IBM (Howard Boville) uit om dit te onderstrepen. Het is inmiddels duidelijk dat organisaties hun applicaties niet in één publieke cloud plaatsen. Niet alles gaat public, niet alles blijft in één cloud. Diversiteit zal blijven bestaan. Sterker nog: met de komst van Edge zal de diversiteit alleen maar toenemen. Trots vertelt Cormier dat een single node cluster in de ruimte is gebruikt voor DNA sequencing, wel geleend van IBM blijkt maar goed. Tof verhaal dat “hybrid” goed illustreert. Daarmee is de strategie van Red Hat toch echt nog steeds wel briljant: niet inzetten op de specifieke cloud providers, maar één ervaring creëren zowel developers als operations, ongeacht de cloud provider of onderliggende hardware.
Het Fundament
Volgens Red Hat is Red Hat Enterprise Linux, afgekort RHEL, nu echt overal in de ‘Hybrid Cloud’ te gebruiken. Met de komst van RHEL 8.4 is RHEL beter te gebruiken op Edge devices en nog meer gericht op containers. Podman, Red Hat’s container-engine kent nu een auto-update feature die volledig ondersteund wordt. Ongeacht de locatie van containers – lokaal, datacenter of cloud, met Podman 3 zijn ze te beheren en te voorzien van automatische updates op basis van containerimages uit een registry server. Met application streams is het mogelijk up to date te blijven met versies van talen of tools als GCC, Node.js of Ruby en ook container-tools 3.0 met Podman 3.0, Buildah 1.9 en Skopeo 1.2 is beschikbaar. De vernieuwde Streams bevatten daarnaast recente databaseversies – PostgreSQL 13, Redis 6 en MariaDB 10.5 – en programmeertalen en compilers – Go 1.15, Rust 1.49, Python 3.9 en LLVM / Clang. In tech preview is de command line tool rhc geïntroduceerd waarmee subscriptie management en het koppelen aan Red Hat Insights makkelijker wordt. RHEL is daarmee beschikbaar enn, niet onbelangrijk, te beheren op willekeurige cloud of specifieke hardware.
Het Ansible Automation Platform en Red Hat OpenShift worden uitgebreid met de AI-ops tool Red Hat Insights. Gebaseerd op gegevens die jarenlang (met toestemming en anoniem) zijn verzameld uit het klantenbestand van Red Hat, vereenvoudigt Insights veel taken van IT-teams en zet ze om in automatische acties. Potentiële softwarebeveiligings- en configuratieproblemen worden pro-actief gedetecteerd en verholpen. Veel IT-teams worstelen met de complexiteit van het beheer van hybride clouds met behulp van gefragmenteerde, silo-tools. Insights biedt uniforme zichtbaarheid op verschillende platforms, waardoor teams holistisch kunnen beheren in plaats van iedere keer ongelijksoortige, cloudspecifieke tools te gebruiken. En guess what? Insights zit al bij de subscriptie dus is nu op alle platformen van Red Hat te gebruiken. Nice!
OpenShift Platform Plus
Met de enorme groei van het containerplatform OpenShift, heeft Red Hat gekozen voor een drieluik variant voor “self-managed” OpenShift. Naast de light versie, Red Hat OpenShift Kubernetes Engine, de standaard versie Red Hat OpenShift Container Platform, lanceert Red Hat nu het Red Hat OpenShift Platform Plus.
Het OpenShift Platform Plus biedt een consistente gebruikerservaring, beheer en beveiliging voor hybride cloud en edge-infrastructuur. Met meerdere ingebouwde beveiligingslagen, beheerbaarheid en automatisering helpt het platform organisaties om de acceptatie van DevSecOps te stimuleren en applicatie-innovatie in de hybride cloud te versnellen. Development teams bouwen snel en hebben keuze uit een enorme hoeveelheid aan talen, tools en frameworks. Beheer- en beveiligingsteams zijn in staat om alle applicaties in verschillende infrastructuren en clouds te ondersteunen met uitgebreide beveiliging, zonder daarbij de productiviteit van ontwikkelaars te beperken. OpenShift Platform Plus omvat:
- Red Hat OpenShift Container Platform
Het platform met een complete set aan services die ontwikkelaars helpt applicaties snel te ontwikkelen en tegelijkertijd flexibiliteit en efficiëntie biedt aan IT beheer. - Red Hat Advanced Cluster Security voor Kubernetes
Uiteraard gebaseerd op StackRox. Kubernetes-native beveiliging voor infrastructuur en workloads tijdens de gehele levenscyclus van de applicatie. - Red Hat Advanced Cluster Management voor Kubernetes
Het aantal clusters groeit. Multi, hybrid, Edge. Waar draaien ze en hoe draaien ze? Met RHACM ontstaat zichtbaarheid op het Kubernetes-domein voor organisaties, met ingebouwde mogelijkheden voor beheer, governance- en life cycle van applicaties. - Red Hat Quay
Open source registry-platform voor het beheren van content in wereldwijde datacenter- en cloudomgevingen, gericht op cloud-native en DevSecOps ontwikkelingsmodellen en omgevingen.
Red Hat en IBM, 1+1 =3?
In het gesprek met Arvind Krishna (CEO van IBM) komt aan bod dat de resultaten van Red Hat afgelopen jaar beter waren dan verwacht en dat IBM bedrijfsmatig een goede zet heeft gedaan met de aankoop van Red Hat. Krishna komt energiek en passievol over, Cormier kijkt wat moeilijk… wat zou daar achter zitten?
Krishna onderstreept de onafhankelijkheid van Red Hat. Dit is en blijft cruciaal voor het succes. Je zou niet geloofwaardig Hybrid Cloud kunnen verkondigen als je op de cloud van IBM nét iets meer kan dan op de cloud van de hyperscalers. In het open source business model is het cruciaal dat er in breedte gekeken wordt naar engineering puzzels en niet te strak afgebakend op -bijvoorbeeld- een partij als IBM die haar belangen doordrukt. Dit zou de onafhankelijkheid van de software niet ten goede komen en daarbij zouden de communities zich waarschijnlijk afkeren van de partijen Red Hat en IBM.
Uietraard is de aankoop van StackRox besproken, de eerste acquisitie onder de vleugels van IBM. Door de toevoeging van StackRox wordt het onderwerp security over de gehele Hybrid Cloud nog beter dan voorheen geadresseerd, en vooral eerder in het ontwikkelproces aan bod komt . Als afsluiter voorspelt Krishna Quantum Computing als next big thing.
Hyperscalers en Hybrid Cloud
De term “Hyperscalers” viel al even: zowel AWS (ROSA) als Microsoft (ARO) en IBM (ROKS) hebben nu een variant van Managed OpenShift beschikbaar (niet uitputtend, Google en Red Hat zelf hebben ook nog varianten). Managed OpenShift groeit enorm, en zal blijven groeien. OpenShift als OS voor de cloud begint nu wel wat te worden zo lijkt het… Naast de “grote jongens” zijn er ook regionale cloud providers zoals als ATOS (AMOS) die hun regionale variant van OpenShift aanbieden. Leuk om te zien dat wij ze vervolgens, net als de andere OpenShift impolementaties, mogen helpen implementeren. Zo hebben we inmiddels ervaring met implementaties van ROSA, ARO, ROKS én AMOS. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de ervaringen, we spreken deze graag met je door.
Terug naar het Summit: We moeten hier Cormier echt gelijk geven, hoe gaaf is het dat je één manier van werken hebt, ongeacht je onderliggende infrastructuur. Dus of je nu lokaal, regionaal of public cloud kiest; je gebruikerservaring blijft gelijk. Dat is wel een onwijs prettige gedachte, ook voor onze eigen “enterprise” klanten die nog tientallen jaren met hybride situaties moeten om aan. Petje af voor dit strategische meesterwerk.
We zijn nog maar net gestart
Kijk, now we’re talking. Matt Hicks, Executive VP, Products and Technologies Red Hat, neemt ons mee naar de volgende stap, application & data services. Stel je voor: als organisaties door de hybrid cloud gebruik maken van één managed, uniforme omgeving voor applicaties en gegevens, wat wordt dan hun primaire focus? Volgens Red Hat gaat het om (1) het distribueren van data, (2) het begrijpen van data en (3) het gemak van gebruik ongeacht de locatie van de applicatie. Hicks introduceert:
Red Hat OpenShift Streams voor Apache Kafka
Gebaseerd op het open source Apache Kafka-project, stelt Red Hat OpenShift Streams voor Apache Kafka ontwikkelingsteams in staat om streaming data gemakkelijker in hun applicaties op te nemen. Bij het ontwerpen van hybride cloud applicaties vormen datastromen de ruggengraat voor het vastleggen, communiceren en verwerken van gebeurtenissen voor moderne, gedistribueerde applicatiearchitecturen. Als volledig beheerde en gehoste Kafka-service stelt dit ontwikkelaars in staat zich te concentreren op het bouwen van applicaties, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende vereisten van gegevensverzameling en -verwerking.
Red Hat OpenShift Data Science
Red Hat OpenShift Data Science bouwt voort op het open source Open Data Hub-project en zorgt voor snellere ontwikkeling, training en testen van machine learning-modellen zonder de bijbehorende infrastructuurvereisten. Red Hat OpenShift Data Science implementeert gemeenschappelijke data science-tools en is als bètaversie beschikbaar als add-on voor OpenShift Dedicated en Red Hat OpenShift Service op AWS.
Red Hat OpenShift API Management
Red Hat OpenShift API Management biedt volledig life cycle management van Application Programming Interface (API) aan Red Hat OpenShift Dedicated en Red Hat OpenShift Service op AWS. Door managed operations te combineren met native OpenShift-integratie, kunnen organisaties zich concentreren op innovatie en ontwikkeling bij het bouwen, beheren en schalen van API-first, op microservices gebaseerde applicaties in plaats van op infrastructuur.
Mind you: het maakt dus niet uit waar je deze services wilt gebruiken, dat is het sterke aan de Hybrid Cloud strategie. Draai het waar je wilt, de gebruikerservaring blijft gelijk.
En dan is er de Edge
Hybrid cloud verplaatst zich dus ook naar Edge. Of het nu in de ruimte is, op zee, op de weg of op de rails, er wordt meer en meer gebruik gemaakt van single node clusters die op zichzelf staan. Een prachtig voorbeeld hiervan is het Mayflower Autonomous Ship project dat zelfsturende scheepvaart mogelijk maakt. Uiteraard zijn er ook de cases van de Robot Revolution zeer aansprekend. Of wat dacht je van een platform voor auto’s? Gelukkig, Stefanie Chiras is er toch nog! Ze lanceert Linux Platform for Vehicles waarmee auto’s autonoom bestuurd worden, maar ook infotainment aangestuurd wordt. Het wordt tijd dat ook wij ons meer met deze Edge zaken gaan bezighouden. Wellicht een hackathon of Meetup binnenkort?
Live demo: augmenting, automating advancing workflows with Red Hat technologies
Het summit is geen Red Hat Summit als Burr Sutter geen live demo geeft. Dit jaar staan er zelfs twee gepland, de eerste gericht op Sysadmins ofwel “IT Operations” en de tweede op, hoe kan het ook anders, “Cloud Native” development. Het bevlogen enthousiasme van Burr en zijn team werkt aanstekelijk, zij laten ons live zien wat de mogelijkheden van Automation & Insights in de Hybrid Cloud te bieden hebben. Over clusters in verschillende clouds en geautomatiseerd management met Ansible. Het voert te ver om deze te beschrijven, ga vooral zelf kijken en vorm je mening over de ontwikkelingen in Hybrid Cloud.
Afsluitend
Hoe kun je nu afsluiten als het event nog bezig is? Dag 1 sluiten we bij deze met een goed gevoel af. Bijna een traditioneel Red Hat event. Veel goede content. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het qua organisatie niet top was, ze zijn meer van de inhoud dan van het events organiseren. Maar dat heeft ook wel z’n charme. Beter zo dan een gelikt event zonder goede content. Gelukkig zijn de streams nog het hele jaar beschikbaar, dus we kunnen nog even door. De video waar de Keynote mee eindigde was treffend en goed gevisualiseerd: “Software that runs on one cloud, should run on all of them”. Voor nu is onze conclusie dat ons partnership met Red Hat de moeite waard is voor onze klanten. Met deze ontwikkelingen kunnen we ze blijvend helpen!