23 March 2021
4 redenen waarom Site Reliability Engineers helden van de moderne IT zijn
Benoit Schipper - HCS Company
Benoit Schipper
SRE

SRE (Site Reliability Engineers), ook wel door ons de unicorns in organisaties genoemd, beschikken over bijzondere ‘krachten’. Waarom? Omdat ze over een unieke en waardevolle skillset beschikken en het verschil kunnen maken in moderne IT-omgevingen. Wij geven 4 redenen waarom Site Reliability Engineers de helden van de moderne IT zijn.

1. De brug tussen afdelingen

Engineers op het gebied van SRE slaan een brug tussen de ontwikkeling en de bedrijfsvoering door een software-engineering mentaliteit toe te passen op de onderwerpen van traditioneel systeembeheer. Ze splitsen hun tijd tussen operationele / on-call taken en het ontwikkelen van systemen en software die helpen de betrouwbaarheid en prestaties van applicaties te verhogen. Dit zorgt voor stabiele, schaalbare en veilige systemen.

Het welbekende bedrijf Google legt veel nadruk op SRE’s die niet meer dan 50% van hun tijd besteden aan operaties. Elke overtreding van deze regel wordt beschouwd als een teken dat er iets mis is met de applicatie of de directe omgeving. Dit geeft aan wat voor belangrijke rol SRE heeft ingenomen in deze wereldwijde organisatie.

2. DevOps manier van werken stimuleren en sturen

Als SRE heb je de DevOps manier van werken doorgaand al omarmd. Doordat je als SRE een brug slaat tussen afdelingen stel je hierdoor meerdere collega’s bloot aan de DevOps manier van werken. Hierdoor wordt een snellere adoptie in een organisatie gestimuleerd. Als SRE ben je mede hierdoor niet alleen maar bezig met techniek maar ook de cultuur van een organisatie. Daarnaast is er geen betere rol weggelegd voor het in contact blijven met de nieuwste ontwikkelingen in de DevOps wereld, en het uitbreiden en doorgeven van je kennis en vaardigheden op gebieden waar veel vraag naar is.

3. Overzien het geheel in een steeds complexere omgeving

De SRE-rol stelt je in staat om een systeem- of applicatief overstijgend beeld te krijgen. Het laat je begrijpen hoe de waardeketen van softwareontwikkeling in elkaar steekt en hoe je in het algemeen meer wendbaarheid en betrouwbaarheid kunt garanderen. Op deze manier lever je toegevoegde waarde aan de hand van technische en procedurele verbeteringen voor de gehele organisatie.

4. Unieke eigenschappen van een SRE

Een SRE is niet altijd makkelijk te vinden. De beste kandidaat zou iemand zijn die ervaring heeft in zowel operationeel beheer als in softwareontwikkeling. Een SRE moet in ieder geval veel ervaring hebben met óf operationeel beheer óf softwareontwikkeling. Of de bereidheid om zich in een van de twee expertisegebieden verder te verdiepen.

"Een goede SRE heeft het vermogen om een systeem kritisch te onderzoeken en te gebruiken als leidraad bij het stellen van vragen over het systeem. Technische vaardigheid stelt je in staat om de vraag te stellen, maar het helpt je niet met het juiste te vragen om de oorzaak van een probleem te vinden. "
Jamie Wilkinson
SRE bij Google

Een SRE moet in staat zijn om problemen effectief op te lossen door snel en gegronde beslissingen te nemen. Dit moet gepaard gaan met de interesse en deskundigheid om snel ervaringen op te doen vanuit de praktijk en de omgeving waarin de SRE zich bevindt.

Top 5 niet technische vaardigheden van een SRE

Bovenstaande vaardigheden worden versterkt door de top 5 van niet-technische vaardigheden van een SRE:

  • Teamwork
  • Oplossend vermogen
  • Zelfbeheersing onder druk
  • Schriftelijke communicatie
  • Mondelinge communicatie

Om problemen effectief op te kunnen lossen moet je goed kunnen samenwerken met anderen. Van SRE’s mag niet worden verwacht dat ze alle antwoorden hebben. Echter moeten zij wel weten wie ze in het team of binnen de organisatie om hulp kunnen vragen en hoe met hen te kunnen communiceren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je je ooit gaat vervelen als SRE. Het is en blijft een stimulerende en technisch uitdagende rol!

Combinatie Business & IT

Zelf vind ik de combinatie tussen business en IT erg fijn. Dit brede spectrum zorgt ervoor dat er altijd mogelijkheden zijn om iets nieuws te leren of je ergens in te verdiepen. Het ene moment ben je met hoger management en architecten in gesprek over een eventuele transitie naar de Cloud, het andere moment zit je met een ontwikkelaar te debuggen omdat er logs niet goed weggeschreven worden.

Informatie over dit gehele spectrum levert een uniek beeld van de applicaties, infrastructuur en businessprocessen binnen de organisatie. Dit beeld helpt enorm om bijvoorbeeld te bepalen of een strategisch doel of een technische verbetering haalbaar of mogelijk is.

Zelf zie ik een steeds bredere adoptie van SRE, wel staat het bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen. Genoeg mogelijkheden voor verbetering dus!